top of page
Søg

Verdens bedste Villads fra Valby


Forfatter: Anne Sofie Hammer & Dina Gellert

Udgivet: 2/10 – 2023

Forlag: Høst & Søn

 

Jeg så for nylig Aftenshowet, hvor Wulffmorgenthaler var inde at fortælle om deres nyeste børnebog. Karaktererne i deres bog er urealistiske, gakkede og skøre, og deres tanker bag dette er, at børn er fantastiske, fantasifulde væsner, der selvfølgelig kan sidde og skraldgrine over noget, de ikke ville gøre i virkeligheden. De ønsker, at deres bog skal være en ventil - en pause fra den fornuftige voksenverden. Morgenthaler laver undervejs i interviewet en sammenligning med Ole Lund Kirkegaards karakterer, som allesammen også gjorde vilde ting. I dag er børnebøgernes indhold bare “hverdag”, mener han. Dette interview fik mig til at tænke på Villads fra Valby, som jeg netop har læst en række historier om, i forbindelse med, at Høst & Søn netop er udkommet med en samling af otte historier om den skønne fyr.

Jeg er enig med Morgenthaler i, at det gakkede også skal have plads i børnelitteraturen, men jeg mener, at hverdagen er mindst lige så vigtig. Genkendeligheden er vigtig i børnelitteraturen - og her er historierne om Villads fra Valby helt fantastiske, da børn med sikkerhed vil kunne genkende sig selv i Villads, hans familie og venner.

Bogen, jeg har læst, hedder Verdens bedste Villads fra Valby og er en skøn samling af Anne Sofie Hammers egne favoritter. Jeg havde kun læst en enkelt historie om Villads, inden jeg læste denne bog - og jo mere, jeg læser om ham, jo mere holder jeg af den lille fyr! Historierne er relaterbare, hyggelige og gennem de otte udvalgte historier, kommer man vidt omkring! Vi kommer med Villads og hans bedsteforældre på stranden en sommerdag, vi kommer en tur rundt i kvarteret til Halloween, vi kommer med Villads og hans veninde Frida på et lille indbrud i Villads' eget hus, vi følger dem bygge en fin hule, vi fejrer nytår med Villads og ikke mindst kommer vi også med Villads på skolebænken, hvor Villads mister en tand og støder på udfordringer med skolemælken!

Der er således et bredt udvalg af historier, hvilket er skønt, da man dermed kan læse historier, som passer lige netop til den situation, man selv er i. Strandturen er eksempelvis oplagt at læse til sommer, mens historien om Villads' Halloween er oplagt at læse her i efteråret. Alle historierne er velskrevne og tilmed med virkelig fine og detaljerede illustrationer. Det eneste lille men jeg har til bogen er, at det ikke er altid, at Villads får at vide, hvorfor de voksne bliver sure på ham - og det synes jeg er ærgerligt. På den ene side er det helt sikkert sådan virkeligheden ser ud, men samtidig kunne det også være rart, hvis bogen kunne bidrage med at formidle nogle af årsagerne til de voksnes reaktion og øge børnenes forståelse omkring, hvorfor de får skældud.

For eksempel er der en historie, hvor Villads skal med sin fætter og storesøster ud at købe slik. Han har fået at vide, at de ikke måtte krydse vejen, og da de pludselig kommer til et stort hul i fortovet, som er spærret af, vælger Villads og hans fætter at gå ned i hullet i stedet for omkring det, da de ville gøre, som de voksne havde sagt. Da de kommer hjem, får de skældud, men forstår ikke helt hvorfor, for de havde jo gjort, som de havde fået besked på. Her savnede jeg en lille samtale mellem børnene og forældrene om, at det ikke altid kan lade sig gøre at gøre præcis, som de voksne siger, og så er det okay at gøre noget andet, men passe på og være opmærksom. “Nogle gange må man gerne lige tænke sig lidt om”, var i hvert fald ikke svar nok for mig. Men! Dette var blot et lille men. Alt i alt er fortællingerne om Villads fra Valby skønne, og jeg synes, at bogen er en fuldstændig oplagt jule- eller adventsgave til børn! Den er bestemt en anbefaling herfra, og jeg er sikker på, at den vil sikre en masse hygge og relaterbar læsning.

Bogen passer til børn fra ca. 5-årsalderen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget - reklame.

bottom of page