top of page
Søg

Undervejs til Lykke-Per


Forfattere: Henrik Poulsen & Johan Rosdahl

Udgivet: 29/4 - 2021

Forlag: Frydenlund

 

Undervejs til Lykke-Per - introduktion, baggrund og perspektiv til Pontoppidans mesterværk - som bog og film, beskrives således på bogens bagside:

"Henrik Pontoppidans roman Lykke-Per er et af dansk litteraturs største værker. Den søgende, utålmodige Per Sidenius er en karaktertype, der har udfordret læserene gennem mere end hundrede år.

Forfatteren lod sig inspirere til karaktertegningen af blandt andet folkeeventyr og romantisk litteratur, og på typisk pontoppidansk vis stiller han spørgsmål om, hvad 'lykke' egentlig er. Det sker gennem romanens handling, der slutter med at placere Per i ødemarken i Thy.

Denne bog samler trådene i Lykke-Per motivet og fører det ind i nutiden. Først og fremmest undersøger den Bille Augusts filmatisering fra 2018, men den går også på jagt efter moderne udgaver af Lykke-Per i reality shows som 'Løvens Hule' og 'Alene i Vildmarken.'

Undervejs til Lykke-Per kan indgå i danskundervisningen i gymnasiet, og den kan læses af alle, der interesserer sig for forfatteren og hans hovedværk."

 

Men hvad er Undervejs til Lykke-Per så for én bog? Først og fremmet er det faglitteratur, men det er faglitteratur om et skønlitterært værk - nemlig Henrik Pontoppidans Lykke-Per fra år 1898-1904. Pontoppidan bidrog, ifølge bogen, med det mest betydningsfulde forfatterskab under Det moderne gennembrud. Han tilhører desuden de 15 danske "kanonforfattere", som elever i de danske folkeskoler og gymnasier skal beskæftige sig med. Derfor er det også enormt interessant (synes jeg), at bogen indeholder citater fra Pontoppidan selv og giver læseren et indblik i hans overvejelser og tanker omkring værket. Spørgsmål som hvorfor bogen hedder Lykke-Per og om værket er selvbiografisk, får man også besvaret. Dette fandt jeg meget spændende, da det er den slags, jeg ofte alligevel ville have googlet dette under læsningen af denne type bog.

I Undervejs til Lykke-Per bliver der, på fineste vis, gået i dybden med flere forskellige emner inden for værket og som det første, bliver der taget fat i titlen. Hvad er lykke egentlig og bliver Per Sidenius lykkelig til sidst når han sidder alene tilbage i Thy?

"I det hele taget er den religiøse litteratur overbevist om, at lykken er det samme som frelsen, dvs. at komme i Paradis."

I undersøgelsen af, hvad lykke er, kigges der b.la. også på H.C Andersens roman "Lykke-Peer" fra 1870 og der bliver reflekteret over følgende spørgsmål: Er lykken at dø på toppen? Er lykken at finde kærligheden? Er lykken at være rig på materielle goder?

"Når Henrik Pontoppidan kalder sin roman Lykke-Per, er det ikke fordi han tror, at han kan anvise en vej til lykken (...) Nej, så er det snarere for at give et tidssvarende, ja, moderne bud på, hvilke vilkår der hersker, når en person stræber efter lykken. Hvad betyder det for vedkommende at være et resultat af en bestemt opdragelse i en bestemt type slægt, på hvilken måde kolliderer de hændelser, han kommer ud for, med hans baggrund og hvad har det af konsekvenser?"

I bogen deler forfatterne deres anbefalinger til, hvad man kan læse som forberedelse, hvis man synes at den (næsten) tusind sider lange Lykke-Per, virker uoverskuelig at begynde på. Dette fandt jeg især interessant, da jeg længe har syntes at Lykke-Per var en lang bog at gå i gang med.

Noget andet væsentligt, som bogen indeholder, er et længere interview med filminstruktøren Bille August, som skrev manuskriptet samt instruerede filmatiseringen Lykke-Per. Dette interview var nok det, jeg fandt allermest interessant i bogen og som gjorde størst indtryk på mig. Derudover var jeg meget optaget af kapitlet Lykke-Per går til filmen, hvor jeg blev klogere på forskellene på filmen og bogen samt tankerne bag filmen.

"I arbejdet med filmens visuelle design indgik mange elementer og inspirationspunkter. Arbejdsgangen var først og fremmest associativ. Film appellerer til sanserne, og derfor var det også det sanselige, der skulle styre arbejdet."

Jeg oplevede dermed Undervejs til Lykke-Per, som interessant læsning. Den er naturligvis primært tiltænkt undervisning, men jeg vil også klart anbefale den, hvis man er nysgerrig på tankerne bag filmatiseringen, på Pontoppidans tanker bag værket eller bare er frisk på at nørde en rigtig klassiker. Nogle kapitler fandt jeg mere interessante end andre, men en ting er helt sikkert: Efter at have læst bogen, har jeg fået blod på tanden til at få læst det store værk - og dét vil jeg se frem til!


Jeg har givet stjerner efter, hvorvidt jeg fandt læsningen spændende, interessant eller brugbart - jeg kan ikke vurdere faglitteratur på anden vis.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

5/6

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.









bottom of page