top of page
Søg

Ting jeg skrev mens du var på min telefon
Forfatter: Jonas Gülstorff

Udgivet: 20/10 - 2021

Forlag: Byens Forlag

 

Ting jeg skrev mens du var på min telefon er journalist, radiovært, musiker og forfatter, Jonas Gülstoffs, nye digtsamling. Samlingen indeholder i princippet af seks længere digte med titlerne "Nye følgere", "Mødesteder", Nære venner", "I et forhold", "Det er kompliceret" og "Blokeret".

Som i en duel i en western trækker vi telefonerne op til notifikationer af ingenting vores savn efter dem er større end omverdens savn af os ingen har lagt mærke til vores fravær

Gülstorff er uden tvivl en dygtig historiefortæller & formidler og derfor har han naturligvis også bygget digtene op omkring en fortælling - en fortælling om et forhold og en relation, som er fortalt med fokus på alt det, der foregår på skærmen. Han bruger især ord, som vi kender fra den digitale verden på skærmen til at beskrive de situationer og hændelser, der sker undervejs i digtene. For eksempel i nedenstående to strofer, som beskriver et parforhold:

Jeg unboxer dit væsen du opdaterer mit styresystem som en dominerende virus
sletter programmer der ikke er kompatible med din måde at leve på

Gennem digtene formidler Gülstorff en skræmmende sandhed, som på mange måder er en kommentar til tidens skærmforbrug. Han italesætter vores mentale fravær, som finder sted i et forsøg på at være til stede digitalt. Når alt kommer til alt ved vi godt, at det ville være sundt at være mindre afhængig af telefonen, men vi tjekker den alligevel ofte. En afhængighed man ved er usund for én, ligesom med cigaretter.

Tjekker vejrudsigten mens det regner på din skærm

Digtsamlingen er velskrevne og giver stof til eftertanke. Efter læsningen fik jeg faktisk en instinktiv lyst til at holde en pause fra telefonen og blive mere bevidst om, hvad jeg deler på de sociale medier. Digtene var relaterbare for mig, som er aktiv på de fleste sociale medier og bruger dem aktivt i min relation til og interaktion med andre mennesker. Jeg læste værket på én aften og flere gange undervejs kaldte jeg på min kæreste for at læse en strofe op for ham, som jeg synes var god eller gav stof til eftertanke.

Ting jeg skrev mens du var på min telefon oplevede jeg altså som et relaterbart og velskrevet værk, som gav stof til eftertanke gennem dets kritik af en samfundstendens. Digtene rørte mig dog ikke følelsesmæssigt på den måde, som nogle digte kan. Enkelte strofer var tæt på, som eksempelvis:

distræte fædre på legepladsen med deres guldklumper og blikket på en skærm mens fremtiden vipper.

Som uddannet pædagog med et hjerte som brænder for, at børn har det godt, gør det ondt at blive konfrontereren med den sandhed, at vi voksne kan være så lette at distrahere. Det er skræmmende, hvorfor digtsamlingen også er uhyre vigtigt og relevant. Vil anbefale alle, som dagligt ser sig selv med øjnene rettet mod skærmen til at læse denne digtsamling. Læs den og bliv mere bevidst om dine vaner ♥


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

5/6Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).


bottom of page