top of page
Søg

Teenageren fra Thy


Forfatter: Maria Helleberg

Udgivet: 14/10 - 2022

Forlag: Gyldendal

 

Teenageren fra Thy er fjerde bind i Maria Hellebergs Thy-serie og fortsætter den gribende og personlige fortælling om den unge pige Marias liv. Bogen tager læseren med til 1970'ernes Danmark og giver en rørende beskrivelse af en ung kvindes oplevelser med usikkerhed, nysgerrighed, kærlighed, ensomhed og viljen til at finde glæde i livet.

Maria bor sammen med sin progressive og aktivistiske mor i en boligblok i Albertslund efter hendes forældres skilsmisse. Hun har brudt kontakten med sin far og navigerer nu gennem teenageårene med de udfordringer, der følger med. Under et realkursus i København møder hun Michael, en dreng fra overklassen, og de forelsker sig i hinanden. Deres kærlighed bliver dog sat på prøve af Michaels hemmeligheder og hans stolte og destruktive mor, der ikke mener, at Maria er fin nok til sin søn. Maria står over for et svært valg: Kan hun bevare Michael i sit liv uden at gå i stykker? Overfor står Marias mor Gerda, som også skal finde sin rolle som mor til en teenager.

Helleberg formår at skabe et indlevende og nærværende portræt af Marias liv. Særligt hæftede jeg mig ved relationen mellem Maria og hendes mor. Denne relation er virkelig rørende beskrevet, og jeg mærkede tydeligt den tætte forbindelse mellem de to. Det er en smuk skildring af den komplekse kærlighed mellem en mor og hendes barn – på godt og ondt.

Vi havde spist i høflig tavshed, vi talte kun om maden og om vejret og et par nyheder. Der var masser af luftig meningsløshed omkring os. Aldrig havde vi lignet en traditionel familie så godt.

I samme serie er Kvinderne fra Thy, Søstrene fra Thy og Barnet fra Thy. Selvom Teenageren fra Thy er det fjerde bind i Thy-serien, kan den uden problemer læses uafhængigt af de tidligere bøger. Jeg har ikke selv læst de øvrige bøger i serien, og derfor var det vigtigt for mig, at bogen kunne læses uafhængigt af dem. Efter læsningen er der dog ingen tvivl om, at jeg skal læse de andre bøger i serien! Det er lige en serie for mig - en fantastisk slægtsroman. Det var en rejse tilbage til 1970'erne - en periode jeg altid har været meget optaget af, og som bogen formåede at lade mig opleve. Det var en autentisk oplevelse af 70’ernes Danmark og dermed også en anbefaling til alle, der holder af historiske romaner. I sin stil mindede den mig om læseoplevelser som Anna Grues romaner "Italiensvej" og "De voksnes rækker". Hvis man har læst disse bøger, vil Thy-serien med sikkerhed også være en god læseoplevelse.

Alt, jeg nød at foretage mig, skete alene. Løbe, læse, lytte.

Samlet set er Teenageren fra Thy en god, velskrevet, velfortalt historie, der tager læseren med på en følelsesmæssig rejse gennem teenageren Marias liv. Det er en tidsrejse tilbage til 1970’erne, og jeg vil varmt anbefale denne bog – og sikkert hele serien – til alle, der elsker historiske romaner og ønsker at dykke ned i en interessant og god slægtsroman.


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).


bottom of page