top of page
Søg

Teater: Spritten


skuespillere fra stykket står samlet på scenen og kigger ind i kameraet.
Foto hentet fra teaternord.dk - Aalborg Slotsteater

Spritten er en enestående udendørs teaterforestilling, der fanger publikum med sin gribende historie og præstation. Opsat i den smukke Klosterhave hos Aalborg Kloster, er denne forestilling en musikalsk rejse gennem livet og tiden for Harald Jensen, en af Aalborg Akvavittens fædre.

Stykket er opsat af Aalborg Slotsteater, som er et professionelt centralt forankret teatertilbud for både turister og aalborgensere i sommermånederne. Her er tale om unikke events, hvor professionelle skuespillere samarbejder med amatører og frivilligere lokale om at formidle vores alles historie og kulturarv. Af tidligere forestillinger kan nævnes Jens Bang – Købmanden, Skipper Clement, Jomfru Ane og Maren Turis, Tobakken – og nu altså Spritten.

Dette teaterstykke formår på bemærkelsesværdig vis at fremvise en familiekrønike og en del af Danmarks industrihistorie ved hjælp af yderst minimalistisk scenografi og en stærk fortælling. Det er næsten utroligt, hvor meget intensitet og dybde der er blevet skabt ud fra så få sceniske elementer. Forestillingen fokuserer i stedet på karaktererne, musikken og historien, og det er netop dette, der gør den så stærk. Som instruktøren bag forestillingen, Martin Schwab, skriver i velkomstfolderen, er det ”netop vores ’forestillinger’ – altså det vi forestiller os – der er baggrunden for dramaturgien - dramaet – handlingen.”

Spritten kaster lys over Harald Jensens liv, hans idealer og hans mange kampe. Det er ikke blot historien om en industri, men også om et menneske, der kæmpede med sine egne drømme og familieforhold. Forestillingen formår at formidle de konflikter, han stod overfor, og hvordan han vendte sine knuste kunstnerdrømme til gavn for mange i Aalborg.

En bemærkelsesværdig aspekt af forestillingen er, hvordan den indfanger den tid, den foregår i, gennem musikken. Den musikalske ramme giver en autentisk fornemmelse af perioden og understreger følelserne i scenerne. Det er som om, musikken bliver en integreret del af historiefortællingen og tilføjer en ekstra dimension til oplevelsen.

Min oplevelse af Spritten var uden tvivl positiv. På trods af minimalistisk scenografi og den uforudsigelige danske sommer, formåede forestillingen at fastholde min opmærksomhed gennem hele optrædenen. Jeg var imponeret over skuespillernes engagement og musikernes dygtighed, der sammen skabte en atmosfære af autenticitet og dybde. Selv regnen kunne ikke ødelægge min oplevelse, da jeg blev fuldstændig opslugt af historien. Det er uden tvivl en anden oplevelse end at se et indendørs teaterstykke på eksempelvis Aalborg Teater, hvor der er flere muligheder med scenografien, og det var spændende at prøve noget andet og nyt.

Alt i alt er Spritten et godt teaterstykke, der blander musik og drama på en gribende måde. Det formår at fortælle en smuk, men også tragisk historie om idealer, moral, storhed og forfald, samtidig med at det skildrer en vigtig del af Aalborgs industrihistorie. En moderne teaterfortælling, der vil appellere til både teater-entusiaster og dem, der ønsker at blive klogere på Aalborgs historie og kultur.

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page