top of page
Søg

Strandlæsning


Forfatter: Emily Henry

Udgivet: 19/5 - 2021 (på dansk)

Forlag: Gads Forlag


Strandlæsning er en ægte feel-good roman, som egner sig perfekt til strandlæsning og som (blandt andet) også handler om strandlæsning. Bogens jeg-fortæller er forfatterinden January Andrews, som efter en familietragedie, bosætter sig i et strandhus i en lille by. En aften holdes der fest i nabohuset, og January går over for at bede naboen skrue ned for musikken. Personen som bor i nabohuset, er gnavpotten og forfatteren Augustus Everett, og hvad January ikke ved er, at dette korte møde en tilfældig sommeraften, vil udfolde sig og blive til en fin kærlighedshistorie. Begge er de forfattere, men mens January er en håbløs romantiker, er Augustus hardcore realist. Én ting har de dog tilfælles: De lider begge af skriveblokering. En aften indgår de derfor i et væddemål og bytter genre.

Jeg oplevede bogen, som jeg ofte oplever de klassiske feel-good romaner, nemlig som hyggelig og fuldstændig ukompliceret læsning. For mig var Strandlæsning en bog, som ikke havde de store forventninger til mig som læser. Med dette mener jeg, at fortællingen ikke indeholder et kompliceret handlingsforløb med store plot-twist eller mange karakterer. Jeg oplevede derimod nærmere handlingen, som en smule forudsigelig, men dette gør heller ikke nødvendigvis noget dårligt for en bog, hvis man spørger mig. Handlingen var enkel, men stadig spændende og jeg nød at læse den.

"Vi talte om vores forfærdelige jobs (...) Vi talte om de pinligste album, vi havde ejet, og koncerter, vi havde været til (pænt redigerede versioner af hensyn til vores fælles værdighed)"

For mig, har det stor betydning, at jeg føler mig velkommen i bogens univers. At jeg opnår en fornemmelse af, at jeg kender karaktererene og miljøet omkring dem. Især vil jeg gerne have et indblik i hovedpersonens (eller jeg-fortællerens) tanker og følelser, og dette oplevede jeg virkelig i denne bog. Januarys følelsesliv er velbeskrevet og dette bidrog til min forståelse af hende som person og dermed også hendes handlinger.

"Der var mere. Der var den far, hun tilbad. Der var hans elskerinde og feriehuset i den by, hvor han voksede op, og hans kones strålebehandlinger."

Derudover har forfatterinden, Emily Henry, formået at skrive en sjov roman i et skønt sprog. Fortællingen er spækket med realistiske og velskrevne dialoger, hvilket betyder meget for en bog, som er så dialogbåret, som denne bog er. Desuden er bogen fyldt med humor, og jeg grinte højlydt flere gange undervejs.

"Jeg græd, indtil mit ansigt var varmt og rødt og opløst, og jeg ville være blevet ved at græde, hvis ikke en havmåge sked på mit hoved. Men det gjorde den selvfølgelig (...) »Undskyld« sagde Gus og var tydeligt forlegen. Han skævede ned til stranden. »Jeg så dig gå herned, og så ville jeg bare...« »En fugl sked på mit hoved,« sagde jeg med tårer i øjnene. Det var der ligesom ikke mere at sige om."

Strandlæsning er en bog om kærlighed, forfatterskab, venskab, familie hemmeligheder, den lykkelige slutning og meget, meget mere. Gode temaer, som tilsammen udgøre denne ukomplicerede feel-good roman - en fin kærlighedsfortælling fyldt med humor og velskrevne dialoger. Hvis du kan lide romantiske feel-good romaner vil jeg derfor helt klart anbefale Strandlæsning som årets sommerlæsning!


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

5/6


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget


bottom of page