top of page
Søg

Sort Hest & Hvid Hest holder halloween


Forfatter: Kamille Heinze

Udgivet: 8/10 - 2021

Forlag: Snepryd

 

Sort Hest & Hvid Hest holder halloween er anden bog i børnebogsserien af Kamilla Heinze om de to hestevenner. I denne bog, vil Hvid Hest gerne holde en halloween fest og dertil bygge et stort halmslot. Inden festen, vil den dog på kirkegårdscamping for at opleve et ægte spøgelse. Alt dette, er Sort Hest ikke tryg ved, da den hellere er "mere til hygge og blomster og gamle danske ordsprog". Men der er intet galt med at være bange, men derfor er det stadigvæk altid en god idé at være en god ven og støtte hinandens skøre påfund.

Bogen dedikeres til "de modige, der tør være bange" . Med denne dedikation skaber Heinze endnu engang et fantastisk budskab, som går klart igennem hos læseren og som går perfekt i spænd med bogens indhold. Forskellen på Sort Hest & Hvid Hests tilgang til halloween er mangfoldig, hvilket gør, at man som læser nok altid vil kunne identificere sig med en af hestene.

Hvid Hest ville gerne finde et ægte regederligt spøgelse, der kan komme og gå igen i halmslottet. Sort Hest vil helst ikke høre om spøgelser, men vil også gerne være en god ven og støtte Hvid Hests spøgelsesjagt.

Det kreative og knudrede sprog går igen fra forgængeren, og dét elsker jeg ved bøgerne om Sort Hest & Hvid Hest. Det lægger op til en dialog med barnet om, hvad de forskellige ord og vendinger betyder, som virkelig kan bruges som legende læring. Dog gør dette også barnet (mere eller mindre) afhængig af en voksen medlæser til at kunne forstå fortællingen til fulde, hvilket på sin vis er ærgerligt. Dog har jeg ikke læst bogen i fællesskab med et barn, så jeg ved ikke, hvordan det ville fungere i praksis.

Endvidere kommer fortællingen også ind på, hvorfor man fejrer halloween, og at det på dansk hedder allehelgensaften. Dette er også en god samtalestarter og lærerigt for barnet. Det samme gælder Sort Hests interesse for danske ordsprog og vendinger. Her præsenteres ordsprog jeg selv aldrig havde hørt før, hvilket også skabte refleksion hos mig som voksen-læser.

Natten er ikke det eneste, der kommer listende.

Bogen er, på hyggeligste vis, spækket med Heinzes kreative, finurlige og smukke illustrationer. Tegningerne er så detaljerede, at jeg sad og dvælede ved illustrationerne, da jeg blev ved med at opdage noget nyt. Ved at dvæle ved illustrationerne opdager man også de små gaver, som Heinze har gemt til den voksne læser. Små detaljer, der går videre gennem historien. Eksempelvis er Sort Hest & Hvid Hest på biblioteket, hvor man (hvis man nærlæser bogreolen på billedet) kan se, at en bog ved navn "Jens Vejmand ligger under stene" står på en boghylde. Da hestevennerne efterfølgende er på kirkegårdscamping er der en gravsten med ordene "Hvad er livet? Et pust i sivet. Hvad er døden? Et slag i nødden. Tak for alt. Jens V." indgraveret. Ved siden af gravstenen ligger der en art værktøj. Da spøgelserne om natten kommer frem, har spøgelset ved Jens' gravsted forbindinger om hænder og fødder, hvilket er en sjov detalje.

Sort Hest & Hvid Hest holder halloween er dermed en god og lærerig oplevelse for store og små. En oplagt læseoplevelse til efteråret og en god samtalestarter til emner som frygt, højtider, venskaber og ordsprog.


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

5/6


(Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget).

bottom of page