top of page
Søg

Sigurd fortæller om julens traditioner


Forfatter: Sigurd Barrett

Udgivet: 21/10-2022

Forlag: Politikens Forlag

Bedømmelse: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


 

Sigurd Barrett, der er kendt fra børneprogrammet “Sigurds Bjørnetime” (1998-2010), har de seneste år gjort sig særligt bemærket som børnebogsforfatter. I sine bøger har han blandt andet fortalt Biblen, Danmarkshistorien, kongerækken, naturvidenskab, og seneste skud på stammen er “Sigurd fortæller om julens traditioner”. En bog, der efter sigende havde været efterspurgt, når Sigurd har været på sine turnéer rundt om i landet. Og hvem anden til at skrive den bog end selveste Sigurd Barrett - danmarks mest populære formidler for børn?

I bogen fortæller Barrett - præcis som titlen afslører - om julens traditioner.

Han indleder bogen således: “Jeg elsker julen! Jeg elsker al den hygge og alle de traditioner, vi har i juletiden! Men hvor kommer alle de mange traditioner fra? Det har jeg undersøgt og skrevet om i denne bog, som kan bruges i julemåneden af hele familien.”

Som en julekalender er bogen inddelt i 24 kapitler, som hver indeholder en fortælling og forklaring af en juletradition. Første kapitel omhandler julekalenderen som tradition og koncept og besvarer spørgsmål såsom: Hvor stammer traditionen om julekalendere fra? Var der lågekalendere før tv-julekalenderen? Og hvad betyder det, at lågekalenderen er en u-landskalender? Når hver tradition er beskrevet er der placeret en lille faktaboks med sjovt funfacts, som vedrører traditionen. En hyggelig (og overraskende informativ!) detalje.

Vidste du … at julemanden på de allerførste tegninger røg pibe? at man oprindeligt pakkede julegaver ind i glanspapir? at Peters Jul i dag er en af de mest solgte danske julebøger nogensinde? at det mest populære motiv på danske julekort altid har været nisser?

Derudover indeholder alle kapitlerne også en aktivitet som vedrører traditionen, og i første kapitel kan man lære at lave sin egen julekalender. Men! Ingen jul uden sang - og slet ikke, når det er Sigurd Barrett, der har skrevet bogen. Derfor er der naturligvis også en sangtekst i hvert kapitel, som vedrører traditionen. Sangene er en blanding af sange, Barrett selv har komponeret - dette er eksempelvis tilfældet i første kapitel - og velkendte julesange som eksempelvis “Glade jul”. Som om det ikke skulle være nok, har Barrett også lavet en video-julekalender, som kan findes på YouTube via en QR-kode på sidste side af hvert kapitel (her er også QR-kode med link til “dagens sang”). I video-julekalenderen sidder Barrett i et pyntet studie og fortæller om traditionen, der bliver beskrevet i kapitlet, synger dagens sang og er bare, som Barrett er bedst. Altid i øjenhøjde med børnene og forklarer traditionerne, så alle kan være med.

Bogens kapitler lyder som følger:

 1. december: Julekalenderen

 2. december: Advent

 3. december: Nisser

 4. december: Julekager

 5. december: Julehjerter

 6. december: Julefrokost

 7. december: Julekort

 8. december: Julemærket

 9. december: Julesange

 10. december: Julemarked og juleudstilling

 11. december: Velgørenhed

 12. december: Dejlig er den himmel blå

 13. december: Santa lucia

 14. december: Julens historier og eventyr

 15. december: Julegaver

 16. december: Juletræet

 17. december: Glade jul

 18. december: Ledestjernen og de hellige tre konger

 19. december: Julemanden

 20. december: Risalamande og mandelgave

 21. december: Vikingernes jul og solhverv

 22. december: Juleevangeliet

 23. december: Lillejuleaften

 24. december: Juleaften

Bogen er skrevet i børnehøjde, så børn fra cirka 4 år (og op) kan være med. Jeg vil mene, at julekalenderen på YouTube henvender sig til børn mellem 4-8 år, mens bogen kan læses af alle og altid kan justeres af oplæseren, så den passer til barnet, der lytter.

Julen er en tid, hvor man skal huske at hjælpe andre, og sådan har det altid været.

Med kombinationen af det gode, veljusterede sprog og de skønne tegninger af Jørgen Eivind Hansen, har Sigurd Barrett skabt - hvad jeg nærmest vil kalde - en børnebibel om julen. Den er fuldstændig gennemført. Barrett er eminent til at gå ned på børnenes niveau og fortælle historier, så alle kan være med. Selvom det i princippet havde været nok i sig selv, er sangene, aktiviteterne og video-julekalenderen med til at løfte oplevelsen. Dermed er bogen også fuldstændig oplagt som julekalender - både derhjemme, men også i særdeleshed også i landets skoler. Der er med sikkerhed lagt op til en masse hygge i hele den skønne julemåned.

Bogen får mine varmeste anbefalinger. Forældre, bedsteforældre, lærere, skolepædagoger - alle! Anskaf jer bogen - den sikrer jer en masse julehygge og måske også de voksne læsere kan blive klogere på nogle af julens traditioner? Det blev jeg i hvert fald. 😉


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).


bottom of page