top of page
Søg

Søs og Pelle og nissen på loftet


Forfatter: Lene Langkow Saaek

Udgivet: 2019

Forlag: Mellemgaard

 

Søs & Pelle og nissen på loftet er en børnebog om det forældreløse søskendepar Søs & Pelle. Historien bliver fortalt gennem en skoleinspektør, som fortæller historien til en skoleklasse.

Søs & Pelle bor i pleje på en gård, hvor de arbejder og går i skole fra de står op til de går i seng. Bondeparret, som de bor hos, har en søn forkælet søn ved navn Herluf. Herluf tyranniserer Søs & Pelle både derhjemme og i skolen og der er ikke dét, søskendeparret ikke får skylden for. Heldigvis finder Søs & Pelle en trøst hos den søde malkeko, Kornblomst, som holder til ude i den varme lade. Gårdnissen, som også bor på gården, hjælper søskendeparret med alle de udfordringer, som Herluf og bondeparret udsætter dem for. Til sidst resulterer dette i, at Herluf løber væk fra skolen. Bør Søs & Pelle hjælpe ham, som aldrig har behandlet dem godt?

Det var en gård af den rigtige slags, med køer og heste og grise, der stod og lunede sig i den varme stald, og med en hane der galede alt, alt for tidligt.

Jeg synes, at bogen indeholder en en sød julefortælling om at gøre det rigtige, og om at være forældreløs og fattig i gamle dage. Børnene kan lære meget om, hvordan man levede dengang man skulle hente vaskevand udenfor og gik rundt i træsko i al slags vejr. Budskabet om, at man skal være god ved andre og se udover sin egen næsetip, er også rigtig fin og lærerig.

Dog er jeg ærgerlig over, at børnene aldrig møder gårdnissen og får en relation til ham. Jeg havde hele vejen igennem bogen et ønske om, at de ville samarbejde med ham om at skabe en bedre tilværelse på gården, men det sker desværre ikke.

Men uden for vinduet kunne man lige netop se spidsen af en rød hue.

Bogen indeholder nogle flotte tegninger farvelagt med vandfarve, og jeg elsker stregen! Tegningerne passer dog ikke altid præcist til handlingen, for eksempel i følgende: "Læreren satte brillerne på næsen. Han blev helt blå i hovedet". Her er der en tilhørende tegning af læreren, men på på tegningen har han ikke briller på og er mere rød i ansigtet end blå. Det er en ærgerlig fejl i detaljen. Dette overskygger dog langt fra den fine fortælling og det dertilhørende budskab.


♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).bottom of page