
Forfatter: Astrid Lindgren
Udgivet: 1981
Forlag: Gyldendal
Ronja Røverdatter er en af Astrid Lindgrens populære børnebøger, og udkom for første gang i 1981. I 1984, kun små tre år efter bogens udgivelse, blev bogen filmatiseret og blev en stor succes.
Den nat Ronja blev født buldrede tordenen over bjergene, ja, det var en uvejrsnat, der fik alt troldtøj, som holdt til i Mattisskoven, til forskræmt at krybe ned i deres huler og skjulesteder, kun de onde skovhekse elskede uvejr højere end nogen anden slags vejr og fløj hylende og skrigende rundt om røverborgen på Mattisbjerget.
Ronja Røvedatter omhandler røverdatteren, Ronja, som vokser op i Mattisborgen, opkaldt efter sin far, som er røverhøvding. Natten, hvor Ronja blev født slog et lyn ned i Mattisborgen, så den blev delt i to. På et tidspunkt bliver den anden røvrbande med røverhøvdingen, Borka, nødt til at flytte ind i den anden halvdel af Mattisborgen, hvilket bliver begyndelsen på en række stridigheder mellem de to røverbander. Hvad Ronja og resten af hendes familie dog ikke hvad er, at Borka har en søn, som er jævnaldrende med Ronja. Sønnen hedder Birk og hurtigt bliver ham og Ronja venner. Men hvordan er det at være venner med én, som ens far foragter?
"Vi har kun den her sommer, du og jeg," sagde Birk. "Og jeg er nu engang sådan indrettet, at jeg ikke bryder mig ret meget om at leve, hvis ikke du er hos mig."
Historien foregår i et eventyrligt univers, hvor der bla. findes skovhekse, grådværge og rumpenisser i skoven omkring Mattisborgen. Naturen fylder naturligvis meget i bogen, som det ofte gør i Lindgrens fortællinger, og ingen kan måle sig med hendes fantastiske naturbeskrivelser (hvis man spørger mig).
Livet er noget man skal passe godt på, forstår du ikke det?
Helt generelt er det bare en smuk fortælling, som rummer en række vigtige tematikker. Særligt far-datter forholdet er centralt i bogen. Ronja har, indtil hun møder Birk, et nært forhold til sin far, som lige fra Ronjas fødsel, har været stolt af hende - hun var et ønskebarn. Men det nære forhold udfordres af Ronjas spirende venskab med Birk, da Mattis ikke vil acceptere et venskab med hans rival, Borkas, søn. Et andet tema er naturligvis venskab, som er skildret så fint gennem Ronja og Birk. Ved deres første møde udfordrer Birk Ronja til at hoppe over Helvedesgabet. Sammen springer de frem og tilbage indtil Birk næsten falder ned. Ronja formår at redde ham og dette er begyndelsen på et smukt venskab. Den sidste tematik jeg vil nævne er de stærke kvinder. Ronja er i særdeleshed en selvstændig pige, som går sine egne veje og tror på sig selv og sine holdninger. Derudover står der også en stærk og fornuftig kvinde bagved den temperamentsfulde røverhøvding Mattis. En kvinde, som ikke finder sig i sin mands opførsel og som passer på menneskene omkring sig.

Udgaven jeg læste er udgivet hos Gyldendal og har de fineste illustrationer, hvilket altid løfter læseoplevelsen for mig. Generelt var bogen en fantastisk læseoplevelse og det sidste af den hørte jeg på lydbog, hvor dygtige Ellen Hillingsøe er oplæser - den kan jeg også varmt anbefale.