Når jeg ikke læser eller lytter til lydbøger, så nyder jeg at høre podcasts. Listen over podcasts jeg holder af, er efterhånden blev lang og derfor tænkte jeg: hvorfor ikke dele en top 10 med jer herinde? Top 10en er mine (for tiden) 10 yndlingspodcasts, og er placeret i vilkårlig rækkefølge. Nogle af podcastsene er bog-relaterede og andre er ikke, men uanset har de min største anbefaling.
1. Kære Tove...

Kære Tove er en podcast, som kan lyttes på Podimo.
Mellem 1956 og 1976 havde forfatterinden og digteren, Tove Ditlevsen, en brevkasse i Familie Journalen. Den hed Små hverdagsproblemer. Dog var spørgsmålene til brevkassen både store og små, og handlede om alt fra arbejde og penge til succes, samliv og alt muligt andet derimellem. I podcasten har værten, Christine Runøe, inviteret et panel, bestående af tre kendte personer, ind til en snak om brevkassen. Her bliver de præsenteret for et brevkassespørgsmål, som de skal forholde sig til og forsøge at besvare, hvorefter de afslutningsvist hører Toves svar. Er vores problemer anderledes i dag? Og hvad kan vi lære af Tove Ditlevsen?
Da jeg lyttede til denne podcast første gang, havde jeg ikke det store kendskab til Tove Ditlevsens liv eller forfatterskab. Hendes brevkassesvar gjorde mig mere nysgerrig på hende, og gav mig blod på tanden til at læse hendes værker. Derudover er bogen Små hverdagsproblemer, som er en komplet samling af Toves brevkasse, også kommet på ønskelisten.
2. Kvinde Kend Din Historie

Kvinde Kend Din Historie er også en af de podcasts, som kan findes på Podimo.
Kun 0,5 procent af den samlede, nedskrevne verdenshistorie handler om kvinder. Dette vil historiker, Gry Jexen, gerne lave om på. Derfor har hun skabt denne fantastiske podcast, hvor hun forsøger at skabe et fokus på kvinderne i historien og skrive dem ind i den. I selskab med en gæst, bliver der gået i dybden med betydningsfulde, men oversete kvinder og man får et indblik i historien og mennesker, som man ikke nødvendigvis havde kendskab til før. Som eksempler kan nævnes kvinder som: Sophie af Mecklenburg, Jo Jacobsen, Dorothea af Brandenburg og Nielsine Nielsen - men dette er kun et lille udsnit af alle de mange, fantastiske kvinder, som podcasten præsenterer os for.
3. Bogselskabet

Bogselskabet er et P1-program, og kan lyttes til på DRLYD.
I dette program/podcast, har livsstilsekspert Anne Glad en samtale med en aktuel forfatter om vedkommendes roman. Indledningsvist bliver gæsten og forfatteren præsenteret, hvorefter samtalen indledes på bogen. Traditionen tro, læses bogens første sætning op af forfatteren og herefter kan der blive talt om alt fra bogens indhold og handling til hvordan forfatterens skriveproces har været.
For mig har det været et interessant indblik i forskellige forfattere og deres bøger. Jeg er blevet klogere på tankerne bag nogle af de bøger, jeg har læst og er blevet mere nysgerrig på nogle forfattere og bøger, jeg før ikke havde kendskab til.
4. Hva så?!

Hva så?! er en podcast, som du kan finde gratis, hvor du plejer at lytte til podcasts. Podcasten udkommer i øjeblikket to gange om ugen - mandag og torsdag.
Da komikeren Christian Fuhlendorff følte sig ensom, besluttede han sig for at lave en samtalepodcast. I podcasten går Fuhlendorff tur med en person, som han finder interessant. Det begyndte med Ulf Pilgaard tilbage i 2017, og sidenhen har han talt med alle fra Hilda Heick til Benjamin Hav. Samtalerne er, modsat klassiske interviews, fuldstændig uforberedte fra Fuhlendorffs side, hvilket jeg syntes fungerer super godt. Dette gør, at samtalen forekommer fuldstændig naturlig og uden nogen skjult agenda. Før gåturen begynder, præsenterer Fuhlendorff dagens gå-makker og giver lytterne en update på hans eget liv. Her får man et indblik i komikerens hverdag på godt og ondt, og det holder jeg personligt meget af. Når Fuhlendorff ikke planlægger, hvad han vil tale om i sin intro, kan alt ske. Jeg glemmer eksempelvis aldrig afsnittet, hvor han i introen netop har været nede og aflive sin hund hos dyrlægen og dybt berørt over det, fortæller om oplevelsen. Jeg finder det beundringsværdigt, at et menneske har lyst til at dele ud af sig selv på en sådan vis.
Jeg har lyttet til denne podcast siden begyndelsen, og kan huske at jeg sad i en bus på vej til mit studie tilbage i 2017, da jeg hørte første afsnit. Podcasten har derfor en speciel plads hos mig og jeg lytter til den hver uge.
5. Bøger På Recept

Bøger På Recept er en podcast, som du kan finde gratis, hvor du plejer at lytte til podcasts.
I denne podcast nørder de to veninder, Nadia og Pernille, litteratur. De to værter, veninder og læger (ja, deraf podcastens titel), har en digital bogklub af samme navn. Her læser de, sammen med resten af bogklubben, én bog om måneden. Månedens bog er den, som efterfølgende berøres i denne podcast. Eksempelvis kan nævnes titler som: Hvis det skulle komme et menneske forbi, Dødevaskeren og Vilhelms værelse. Det er dog ikke kun bogklubbens bøger, som berøres i podcasten. I blandt bogklub-bøgerne, er også afsnit vedrørende nye udgivelser og specials.
Det er først fornyeligt, at jeg er begyndt at lytte til denne podcast, men holder man af litteratur eller ønsker at høre mere om nogle bestemte titler, er det klart et lyt værd.
6. TID til BØGER

TID til BØGER er en podcast produceret af Politikens Forlag, som kan lyttes gratis, hvor du plejer at lytte til podcasts.
I denne podcast taler værten Janus Camara med en aktuel forfatter. Podcasten er i samme kategori som Bogselskabet, men denne berører dog kun titler fra Politikens Forlag. Dette betyder dog ikke, at der ikke er nok bøger at vælge imellem. Politikens Forlag har en stor mængde populære udgivelser. Eksempelvis har Camara talt med Leonora Christina Skov om Hvis vi ikke taler om det og Jesper Stein om Billeder fra Rampen.
Modsat Bogselskabet, så rykker Camara ud fra studiet og møder forfatterne på deres egen hjemmebane, ofte i deres eget hjem. Dette gør samtalen autentisk og giver forfatterne mulighed for at vise en anden del af deres forfatterskab frem. Om det er Jesper Steins barndomsbilleder eller Leonora Christina Skovs slidte skrivebord, så bidrager det til en mere intim samtale og åbner samtidig op for nye samtaleemner, når studiet bliver skiftet ud med en forfatters stue.
7. Venner med Kristine Sloth

Venner med Kristine Sloth er en podcast, som udgives hver mandag og kan lyttes på DRLYD.
Podcastens vært er iværksætteren, influenceren, strikkebossen, måske i nærmere altmulig-kvinden, Kristine Sloth. I podcasten taler hun med en gæst om ét helt bestemt emne, nemlig venskaber og relationer. Kan man være venner med det samme køn? Kan man "slå op" med sine venner? Hvor mange venner skal man have? Og jeg kunne blive ved, for der er nok at tage fat på når det kommet til netop dette emne.
Podcasten fungerer som en hyggelig samtale mellem Kristine og en gæst - dette kan være alt fra Rasmus Brohave til hendes egne veninder og endda hendes yderst kompetente psykoterapeut. Herfra begynder en spændende samtale om emnet og afsnittet afsluttes med et dilemma, som bliver forsøgt besvaret.
Det er en hyggelig podcast, som får mig til at reflekterer over venskaber og relationer og samtidig oplever jeg ofte at kunne spejle mig i de ting, som bliver fortalt. En god podcast om et emne, som (formodentlig) vedrører os alle.
8. Bare Badehotellet

Bare Badehotellet er en podcast, hvor sæson 1 og 2 (så vidt jeg kan se) kan lyttes gratis hvor du plejer at lytte til dine podcasts og de resterende sæsoner, kan lyttes på Podimo.
I denne podcast dykker de danske tv-serie- og filmentusiaster, Anders og Michael, ned i serien Badehotellet. Serien bliver gennemgået afsnit for afsnit og der bliver nørdet alt fra maden og musikken til de medvirkende skuespillere. Stemningen er høj og det enkelte afsnit gennemgås stort set altid med et glas bobler til. Udover afsnit-gennemgangene, er der også special afsnit, hvor de to værter taler med skuespillerene fra serien.
Jeg har en forkærlighed for historiske romaner, og derfor er det nok heller ikke nogen overraskelse, at jeg også nyder at se historiske tv-serier (og film). Derfor ville jeg også elske hvis tv-serier såsom Krøniken, Mercur, Sygeplejeskolen og Badehotellet også fandtes som bøger. Er man interesseret i en tv-serie som Badehotellet og har lyst til at lytte til to hyggelige værter dykke ned i serien afsnit for afsnit, så bør man lytte til Bare Badehotellet.
9. Om søndagen græder vi

Om søndagen græder vi er en podcast, som udkommer hver søndag og kan lyttes på Podimo.
I denne podcast dykker Hella Joof og Marie Louise Tüxen ned i diverse emner. Hvert afsnit indledes med en prosa, som passer til emnet, herefter taler de to værter om emnet og efter cirka en times samtale gennemgår de deres kropssum og afslutter af med en hjemmelavet søndagssang. Emner som er blevet behandlet fornyligt er eksempelvis emner som døden, skam, tilgivelse, om at gøre sig umage, om at gå tilbage til sin eks og meget, meget mere. Der er rigeligt med emner at tage af, og lytterne kommer desuden også med forslag til emner og/eller spørgsmål, som kan blive vendt i podcasten.
Om søndagen græder vi er blevet en søndagstradition for mig, og det er altid hyggeligt at høre de to kvinders syn på et specifikt emne. De har fået mig til at reflektere over emnerne og mine egne holdninger til dem. En god måde at starte søndagen på.
10. Mellem ørene med Cecilie Frøkjær

Mellem ørene med Cecilie Frøkjær er en podcast produceret af Mofibo, som kan lyttes gratis, hvor du plejer at lytte til podcasts.
I denne podcast, som minder meget om Bogselskabet og Tid til bøger, interviewer Cecilie Frøkjær en forfatter om vedkommendes nyeste udgivelse. Frøkjær er dygtig til at få planlagte interviews til at lyde som naturlige samtaler, hvilket jeg ser som en stor fordel i en samtalepodcast som denne.
Lytter man til Mellem ørene, kan man eksempelvis møde Casper Christensen, Lone Frank, Helle Helle, Mads Steffensen, Hella Joof og mange, mange flere. Kort sagt: en hyggelig og spændende litteraturpodcast.