
Forfatter: Matt Haig
Udgivet: 1/11 - 2022
Forlag: Forlaget Albert
Bedømmelse: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Bagsidetekst:
”Julen er i fare! Der er ikke meget magi tilbage i verden, og julemanden har masser af problemer at tage sig af: Sure trolde, fortvivlede nisser, rensdyr, der falder ned fra himlen … og risikoen for, at julen helt bliver aflyst. Én ting er helt sikker: Julemanden kan ikke redde julen alene … men hvem kan hjælpe ham?”
Pigen der reddede julen er et fantastisk juleeventyr af Matt Haig – og opfølgeren til ”Drengen de kaldte jul”. Jeg har ikke selv læst Drengen de kaldte jul, til gengæld har jeg set filmen – men man kan sagtens læse Pigen der reddede julen uafhængigt af den forrige bog.
”Hun forsøgte, så godt hun kunne, at tro på, at miraklet ville ske, og at magi – selv i en verden fuld af mennesker som hr. Skummel – altid var mulig.”
Bogen omhandler henholdsvis pigen Amelia, der arbejder skorstensfejer for at forsørge sig selv og sin syge mor. Fortællingen er spækket med magi, nisser, trolde, alfer og flyvende rensdyr – altså et sandt juleeventyr. Et eksempel på Matt Haigs kreative evner ses i Nissebo, som er et helt magisk sted: valutaen er chokolademønter, som kommer fra Chokoladebanken og i byen kan man finde alt fra Café Pebernød til træbutikken, Skolen for Kanekunst og Universitetet for finere Legetøjshåndværk. Nissebo har også sin egen nyhedsavis ”Dagens Sne og Hør”.
“Og glæde. Og latter. Og leg. Livets tre grundelementer.”
Fortællingen foregår i 1800-tallet, hvilket bidrager til at gøre fortællingen endnu mere eventyrlig – hvis man spørger mig. Derudover indeholder historien også tydelige læringselementer, da den behandler tematikker såsom fattigdom, død og håb – og så kommer selveste Charles Dickens også på et lille visit i fortællingen.
”Livet er som en skorsten – man skal sommetider igennem mørket, før man ser lyset.”
Til at understøtte fortællingen indeholder bogen en del illustrationer fra den talentfulde Chris Mould. Illustrationerne løfter historien, da de er super detaljerede og særligt kunne jeg godt lide tegningen af Nissebo og Charles Dickens.
“Det er bare underligt, ikke?” sagde hun. “Altså, at man elsker en, som også elsker en tilbage, og så pludselig er de der ikke længere. Hvor bliver den kærlighed af?”
Derudover er bogens for- og bagside en helt sag for sig: hold nu op, så smuk og fin den er! Med sin kringlede tekst, glitter og fine illustration af Amalia er man ikke i tvivl om, at man skal i gang med et sandt juleeventyr – hvilket ”Pigen der reddede julen” i dén grad er. Særligt er den god, fordi Haig ikke er bange for at tage vigtige og barske emner, såsom døden, op i en børnebog. Selv kapitlets titel er fint og kreativt med ordene ”Morens hånd (et ganske kort, men meget trist kapitel)”.
“Ingen minder gør mere ondt end glade minder, som du aldrig kan få tilbage.”
Bogen får mine varmeste anbefalinger – læs den! Og er du lærer eller skole- og fritidspædagog, vil jeg også anbefale at bruge den til højtlæsning i december. Den vil helt sikkert være både underholdende og lærerig.
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).