top of page
Søg

Nyfortolkninger af Shakespeare


Forfattere: Mads Ananda Lodahl, Kim Fupz Aakeson & Laura Ringo

Udgivet: 22/9 - 2023

Forlag: Gyldendal


 

Jeg har læst tre bøger fra Gyldendals Shakespeare genfortalt-serie, der sigter mod at bringe de klassiske skuespil ind i nutiden og gøre dem tilgængelige for et ungt publikum.

Den første bog, Romeo og Julian, genfortæller den ikoniske historie om Romeo og Julie, hvor de to elskende nu er to unge mænd, der bor i hver sin provinsby. De mødes tilfældigt og forelsker sig hovedkulds i hinanden, men deres kærlighed udfordres af familiens uvenlighed og samfundets intolerance, hvilket tvinger dem til at kæmpe mod fordomme og had. Desværre oplevede jeg, at Romeo og Julian var den svageste af de tre bøger. Jeg synes, at den indeholdt en ærgerlig stereotyp fremstilling af provinsen, hvor alle er snæversynede, intolerante og voldelige. Derudover troede jeg ikke på forelskelsen mellem de to karakterer, og jeg formåede derfor ikke at få en følelse af hverken at holde af dem eller heppe på deres forhold.


Mac, skrevet af Kim Fupz Aakeson, er en nutidig genfortolkning af Macbeth. Handlingen er nu placeret i nutidens Danmark, hvor der er bandekrig mellem to rivaliserende grupper: Macs og Duncans. Mac er lederen af Macs, og han får en spådom af tre stive og mystiske kvinder, der siger, at han skal blive konge af gaden: ”Først højre hånd, så konge”. Han lader sig overtale af sin kæreste, Lady Macbeth, til at myrde Duncan, lederen af Duncans, og overtage hans territorium. Men mordet sætter gang i en spiral af vold, paranoia og forræderi, der truer med at ødelægge Mac og alle omkring ham. Med Mac har Fupz formået at gøre Shakespeares drama relevant og vedkommende for et moderne publikum. Som han selv har udtalt i et interview ”en royal nu om dage klipper jo kun snore over” – og derfor blev kongeriget altså ændret til et bandemiljø. Jeg oplevede, at bogen var velskrevet og en god ungdomsroman.


Den tredje og sidste bog, Vægten af et hjerte, skrevet af Laura Ringo, er en nyfortolkning af Købmanden i Venedig. Ringo giver historien et friskt perspektiv og et moderne sprog. Vi følger nu Portia, der tager styringen og fortæller sin version af begivenhederne. Tidligere har det været købmanden Antonio og hans venner, der har været hovedpersonerne i stykket. Det er virkelig fedt og og kreativt tænkt at ændre perspektivet og skabe en ny vinkel. Jeg kendte ikke skuespillet i forvejen, og jeg forstår slet ikke, hvorfor Portia ikke har været hovedpersonen i originalen. En rigtig god bog!


Samlet set var de tre bøger meget forskellige i kvalitet og stil, og de påvirkede mig på forskellige måder. Vægten af et hjerte stod ud som den mest spændende nyfortolkning af Shakespeare, mens Romeo og Julian desværre ikke formåede at engagere mig på samme niveau. Jeg vil dog anbefale alle, der interesserer sig for Shakespeare eller ungdomslitteratur, at give serien en chance. Måske kan genfortolkningerne også vække interesse for de originale værker? De er også oplagte som undervisningsmateriale, især ved at sammenligne originalerne med nyfortolkningerne, eksempelvis i gymnasiet.


Bøgerne er anmeldereksemplar fra forlaget - annonce

bottom of page