top of page
Søg

Normal opførsel


Forfatter: Marie Hougaard

Udgivet: 22/5 - 2023

Forlag: Lindhardt og Ringhof


 

Normal opførsel er en velskrevet roman udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof. Bogen udforsker kompleksiteten af parforhold og skildrer giftige dynamikker på en måde, der efterlader et stærkt indtryk.

Historien følger Anna, en kvinde i midten af trediverne, der længes efter at finde kærligheden. Hendes venner og familie deler samme ønske og opmuntrer hende til at finde en partner, og dermed bliver hendes trang til at finde en partner forstærket af omgivelsernes forventninger. Da Anna møder Villads, bliver hun hurtigt overbevist om, at han er den rette. Kemien imellem dem er god, og hendes forelskelse blomstrer. Men som forholdet udvikler sig, oplever Anna usikkerhed og begærer en hurtig bekræftelse af deres forhold.

Jeg remser op: Mine forældre kan lide ham, han er sød når han ikke er sur, han er gavmild, og han kan ikke gøre for det.

Efter at Anna flytter ind hos Villads i hans smukke lejlighed i indre København, begynder sprækkerne imidlertid at vise sig. Bag lukkede døre viser både Anna og Villads nye og mindre tiltalende sider af sig selv. Med Normal opførsel dykker Hougaard ned i parforholdets giftige dynamikker og destruktive spiraler. Dermed udforsker Hougaard også, hvor langt vi er villige til at gå for at opretholde et forhold og både de fysiske og især de psykiske aspekter af vold i et forhold.

Læsningen af Normal opførsel kan være barsk, og den formår at fremkalde en stærk følelsesmæssig respons – i hvert fald hos mig. Jeg havde ofte en knugende fornemmelse i maven, og jeg følte mig inderligt med Anna, mens hun navigerede gennem det usunde forhold. Jeg håbede inderligt, at hun ville få øjnene op for den toksiske dynamik, hun var fanget i.

Man undrer sig over hvorfor de to mennesker overhovedet er kærester, siger underviseren afrundende og kigger op på mig med et smil.

"Normal opførsel" er en velskrevet roman, der er præget af dialog og en enkel form. Ligesom i Marie Hougaards tidligere roman, "Vi troede vi skulle", er der stor linjeafstand i bogen, hvilket gør den letlæselig og får læsningen til at flyde godt. Dette var meget behageligt for øjnene. Dog oplevede jeg, at der indimellem manglede nogle kommaer, som kunne påvirke læsbarheden.

Med Villads får jeg adgang til noget som jeg skal lære at håndtere, siger jeg. Det er der et udviklingspotentiale i.

Alt i alt er "Normal opførsel" er en roman med et vigtigt budskab om parforholdsproblematikker og konsekvenserne af at forsøge at leve op til samfundets forventninger. Den formår at skabe en refleksion over, hvor langt man er villig til at gå for at opretholde en illusion af normalitet og tilhørsforhold. Jeg vil anbefale denne bog til læsere, der er åbne over for at udforske kompleksiteten i menneskelige relationer og blive udfordret af en tankevækkende historie.


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget - reklame.


bottom of page