top of page
Søg

Nisser og trolde i Svanninge Bjerge


Forfatter: Bent Bjerring

Udgivet: 18/10 - 2021

Forlag: Mellemgaard

 

Bagsidetekst:

"Trolden Ib hygger sig sammen med sine nissevenner i Ledvogterhuset på Midtfyn. De driller den gamle maler, der bor i huset, og det går godt, indtil Ib spiser nogle af malerens guldfisk og en kanariefugl. Det bliver for meget for maleren. Det fører til, at trolden Ib sammen med nissebørnene Sille og Søren, deres forældre Mia og Marius og den gamle skibsnisse Aksel drager ud på et spændende eventyr for at finde Ibs forældre og hans troldeklan i Svanninge Bjerge. Det bliver ikke nogen ufarlig færd, for i Svanninge Bjerge regerer troldekongen Finn, som mener, at nisser er noget, der skal spises. Intet går som planlagt, men de seks eventyrere får uventet hjælp af troldepigen Alma."

 

Nisser og trolde i Svanninge Bjerge er en børnebog skrevet af Bent Bjerring, som også har skrevet bøgerne Nissebørnene i Ledvogterhuset på troldejagt (2019) og Nisser og trolde i Ledvogterhuset (2020).

Som bagsideteksten beskriver, handler bogen om trolden Ib, som bliver væk fra sin familie og bliver en del af en nissefamilie, som bor hos maleren Bent i et ledvogterhus. Dog er det ikke sådan ligetil at have en trold boende, hvorfor nisserne og Ib tager på eventyr mod Svanninge Bjerge for at finde Ibs familie.

Jeg synes, at det er en sjov og anderledes præmis, at forfatteren, Bent Bjerring, som selv er malersvend og bor i et gammelt ledvogterhus på Midtfyn, har valgt at tage udgangspunkt i sig selv. Jeg undrer mig dog over, at Bjerring har valgt at skrive bogen med en tredjepersonsfortæller. For mig virker det helt oplagt at fortælle historien gennem en førstepersonsfortæller, som fortæller historier om de nisser og trolde han har mødt. Uanset, er det en sjov detalje at Bjerring tager udgangspunkt i sig selv og det område, han bor i. Det er desuden også ham selv, der har malet de fine billederne i bogen, som, i øvrigt, passer superfint til handlingen.

De Fynske Alper. Så langt hjemmefra har vi aldrig været før. Det bliver noget af et eventyr.

Bogen har en sød handling, men den fangede mig desværre ikke som sådan. Hele Ibs liv med nisserne i ledvogterhuset skal etableres før de kan komme afsted mod Svanninge Bjerge, og selve eventyret starter derfor først på side 40, hvilket jeg synes var lidt sent. På den anden side, mener jeg heller ikke, at det decideret kunne undværes.

Desuden kunne jeg forestille mig, at fortællingen om Svanninge Bjerge især er meget hyggelig, hvis man kender området eller bor på Fyn. Historien kunne måske også skabe en nysgerrighed hos læseren til at opleve de forskellige naturområder i Danmark - måske den kunne inspirere til, at man tager på trolde- eller nissetur til Svanninge Bjerge med sine børn?

"Hvad sagde far?" spurgte Sille. Ib så trist ud. "Han sagde, at trolde ikke hører til blandt nisser... og måske har han ret," svarede han." [...] "Nej, sikke noget vrøvl. Bortset fra din hale og dine spidse ører ligner du da os!"

Da Ib og nisserne er på vej til Svanninge Bjerge, fortæller maleren dem om coronapandemien, og i første omgang fandt jeg det unødvendigt da det ikke, på daværende tidspunkt, havde nogen forbindelse til historien og kun fyldte en enkelt side. Dog fik trolden- og nissernes kendskab til sygdommen stor betydning for historien senere, hvilket gik hen og gav den en reel funktion. Jeg kan dog ikke beslutte mig for, hvad jeg helt præcist synes om, at corona har en plads i denne fortælling. På den ene side synes jeg, at vi mærker nok til pandemien i hverdagen og at litteraturen, herunder børnebøger, gerne må opleves som en lille pause væk fra alt sygdom og restriktioner (hvis man ser bort fra børnebøgerne om corona, som har en helt anden funktion). På den anden side, kan jeg også godt se, hvad Bjerring har villet med det i fortællingen, da det kommer Ib og nisserne til gode at de har kendskab til sygdommen.

Derudover fandt jeg desværre bogen upraktisk at læse, da den har meget brede sider. Når jeg skulle skifte linje, havde jeg svært ved at finde ud af, hvor jeg var kommet til - dette er naturligvis også en smagssag.

Hvorom alting er, Nisser og trolde i Svanninge Bjerge er en fin fortælling med et sødt budskab om, at man skal være sig selv og ikke ændre sin identitet for at passe ind. Der er også en vigtig erkendelse i, at vi også er forskellige og at det kan være trygt at finde hjem.

Man skal ikke prøve at være noget andet end den, man er.

♥ ♥ ♥ ♡ ♡ ♡

3/6


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).
bottom of page