top of page
Søg

Nøglen til mord


Forfatter: Anna Grue

Udgivet: 2/4 - 2022

Forlag: Lindhardt & Ringhof

 

Bagsidetekst:

Anne-Maj Mortensen finder sin eksmands blodige lig i en luksuslejlighed ved Nykøbing Sjællands lystbådehavn. Den ældre herre har tilsyneladende begået selvmord, og ingen forstår hvorfor. Kort tid senere overrasker Anne-Maj et par, der på mystisk vis har skaffet sig nøgler til luksuslejligheden for at have seks - og snart får hun mistanke om, at den lokale ejendomsmægler står bag et organiseret misbrug af tomme ejendomme. Politiets efterforskere tager som sædvanlig ikke Anne-Maj alvorligt - ikke engang, da man finder først ét, så et andet lig, der efter hendes bedste overbevisning har forbindelse til sammensværgelsen. Men de skal blive klogere...


 

Nøglen til mord er tredje selvstændige bind i Anna Grues serie om Fru Mortensen, men mit første møde med den skønne Anne-Maj.

Jeg har naturligvis læst krimier før, men denne bog var min første såkaldte "hyggekrimi", og nu forstår jeg bedre, hvorfor de bliver kaldt netop det. Nøglen til mord var en klassisk krimi formidlet på en hyggelig og ikke-barsk måde. Anne-Maj er en nysgerrig efterlønner, som har tendens til at blive involveret i mordsager. En sand amatørdetektiv.

Fru Mortensen er generelt en sjov og anderledes hovedkarakter. Jeg har aldrig læst en bog fra en ældre persons synsvinkel, men sikket friskt pust! Anne-Maj er en så ærlig person, og hendes adfærd passer perfekt til hendes alder. Hendes stædighed og store kærlighed ved krydsord og sin hund er bare skøn læsning.

Der dufter stadig af kaffe, selv om koppen for længst er tømt. Velværet fylder Anne-Maj, mens hun sidder i sin sofa og grubler over bogstaveringer og gåder.

Generelt synes jeg, at det er fedt, at der er plads til humor, selvom det er en krimi. Jeg kunne ikke undgå ind imellem at få et smil på læben over Anne-Maj og jeg er sikker på, at de fleste mennesker kender en, som minder om den skønne amatørdetektiv.

Anne-Maj prøver at forestille sig situationen: et bart lokale med et slidt bord og vakkelvorne kantinestole. På væggen et stort spejl, som i virkeligheden er en rude, iagttagere kan se igennem fra et tilstødende rum. Tremmer for vinduerne, en uniformeret vagt med stenansigt og et stort bundt nøgler hængende fra bæltet [...] Det er på dette tidspunkt i fantasien, det går op for Anne-Maj at det højdramatiske billede, hun er i færd med at male for sig selv, stammer fra alle mulige kulørte tv-krimier og helt sikkert intet har med virkeligheden på en dansk politistation at gøre.

Noget andet som jeg fandt en smule sjovt var, at Grue har valgt at inkorporere en virkelig begivenhed som coronapandemien i den fiktive fortælling. Jeg synes ofte, at den slags undgås i fiktionen og i de fleste tilfælde kan jeg sagtens forstå hvorfor, men her synes jeg, at det passer perfekt ind. Det bidrager især til at gøre fortællingen virkelighedsnær.

Nøglen til mord er derfor en god krimi formidlet på en måde, så den minder om de andre bøger jeg normalt læser - den blev ikke for uhyggelig eller klam. Derimod var det en spændende og hyggelig fortælling. Nogle plots havde jeg regnet ud på forhånd, andre kom helt bag på mig, og dermed blev spændingsniveauet opretholdt.

Det er ikke nogen hemmelighed, at krimier ikke er min absolutte yndlings genre, men genren vokser på mig, og særligt hyggekrimierne tror jeg, at jeg bliver glad for at læse i fremtiden. Denne var i hvert fald en sand fornøjelse.


♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

4 ud af 6


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).

bottom of page