top of page
Søg

Mord på øenForfatter: Marianne Cederwall

Udgivet: 4/5 - 2023

Forlag: Cicero


 

Mord på øen er en charmerende og letlæselig feelgood detektivroman, skrevet af Marianne Cederwall. Bogen er den første i Karlsson & Fridman-serien og er originalt udkommet i Sverige, hvor den har solgt mere end 250.000 eksemplarer. Den danske udgave, udgivet på Cicero Forlag den 4. maj 2023, introducerer os til hovedpersonen Anki Karlsson og den pensionerede kriminalkommissær Tryggve Fridman.

Da Anki gik ind gennem kirkeporten, stod han der igen, den sutr mand, hun havde mødt ude foran butikken i forgårs.

Historien tager os med til den smukke ø Gotland, hvor Anki Karlsson netop er flyttet til efter at være blevet enke. Hendes drøm om at leve i harmoni med naturen og købe islandske heste får dog en brat afbrydelse, da uhyggelige begivenheder begynder at udspille sig. Kirken vandaliseres, en af Ankis heste forgiftes, og en kvindes lig findes i hendes have. Mistanken rettes mod Anki, og hun allierer sig med Tryggve for at opklare mysteriet og finde ud af, hvem der forstyrrer den ellers fredelige lilleby.

En skøn ridetur langs stranden påskelørdag om eftermiddagen havde gjort hende godt. Dagen var fuld af sol og usædvanlig varm på trods af den friske forårsblæst, som fik bølgerne til at rejse sig.

Fortællingen er på samme tid en kriminalgåde og en feelgood-historie. Selvom det er en mordgåde, så bliver den aldrig uhyggelig. Selv når spændingen er på sit højeste, er der en vis hygge og varme i tonen, der gør bogen let og hyggelig at læse. Det er værd at bemærke, at da hovedpersonen, Anki, er involveret i livsfarlige situationer, er det klart, at hun ikke vil møde sin skæbne, da man på forhånd ved, at der er flere bøger i serien. Derfor formår spændingsniveauet aldrig at peake i denne slags fortællinger, men det er heller ikke mit indtryk, at det nødvendigvis er hensigten.

Cederwall har formået at skabe et umage makkerpar i form af Anki og Tryggve. Anki har en overraskende evne til opklaring, der bringer en sjov dynamik til historien, og med sikkerhed har givet stof til resten af Karlsson & Fridman-serien.

Anki Karlsson låste døren op til sit nye hjem og lod den stå på hvid gab. Lidt frisk luft kunne næppe skade; huset havde stået tomt så længe og føltes trist.

Bogen er letlæselig og kan nemt læses på et par dage. Hvis man leder efter en hyggelig og underholdende detektivhistorie, vil Mord på øen helt sikkert kunne anbefales. For dem, der er fans af genren, vil denne bog være tættere på en Barnaby-agtig atmosfære end en mere hardcore krimi som for eksempel Kastanjemanden. Efter at have læst denne første bog i Karlsson & Fridman-serien, ser jeg frem til at dykke ned i de øvrige bøger og følge de charmerende karakterers videre tilværelse på Gotland.


[ reklame - anmeldereksemplar ]

bottom of page