top of page
Søg

Min Mave


Forfattere: Josephine Kuhn & Nanna Elizabeth Hovgaard

Udgivet: 28/9 2023

Forlag: Gyldendal


 

Hvordan føles det at være skruk og længtes efter undfangelse? Hvordan føles det at blive gravid? Hvordan føles morgenkvalme og graviditetstræthed? Hvordan føles det at være i fødsel og føde et barn? Alle disse spørgsmål og mere til giver Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard, kvinderne bag den populære podcast Fries Before Guys, dig svaret på i bogen Min Mave. For Nanna og Josephine har deres graviditet ikke blot været en oplevelse af at være skruk, gravid, i fødsel og til sidst mor – de har haft hønefølelsen.

Hønefølelsen er vores udtryk for skrukhed. Så da skrukheden indtraf, begyndte vi for sjov at tale om os selv som høns, der havde én mission i livet: at lægge æg, sætte sig godt til rette og ruge derudaf

Min Mave er en unik perle inden for moderskabslitteraturen, der kombinerer forskellige elementer som dagbogsuddrag, sms-korrespondancer, beretninger, samtaler og faktabokse. Gennem disse medier og den fine grafik, ledsaget af hudløst ærlige fotos fra forfatternes egne kameraruller, formidler bogen på en unik måde, hvordan dét at skulle blive mor kan opleves.

For os er hønefølelsen en dyb længsel efter at blive gravid, være gravid, føde et barn, nære barnet, yde omsorg og give kærlighed

Billederne efterlader ikke meget til fantasien, og jeg mener, at det er intet mindre end fantastisk at se denne ufiltrerede skildring af graviditetens realiteter. Der lægges ikke fingre imellem, og den åbenhed kan nærmest opleves som en fortrolighed mellem forfatterne og mig som læser – de har lukket mig ind i deres allerinderste, både deres private tanker og følelser, men også det fysiske aspekt af en graviditet. Det gjorde bogen til en både befriende og yderst lærerig læseoplevelse for mig.

Jeg får bare sådan en følelse af, at jeg vil flytte ud i et hus i en skov og være alene med Frederik, indtil barnet kommer, som jeg så føder i en sø, og han tager så imod barnet

Gennem læsningen blev jeg klogere på hele graviditetsforløbet. Bogen formår at udforske forskellige aspekter af denne livsomvæltende periode, og forfatterne deler deres tanker, bekymringer og glæder på en måde, der er både gribende og oplysende. Det er ikke kun en bog om graviditet, men også en dybdegående indsigt i forfatternes liv og følelser – en indsigt og ærlighed, som er fuldstændig i tråd med deres podcast (som jeg glædeligt lytter til hver uge).

Jeg er seriøst den værste gravide, der bare giver barnet briocheboller og hotdogs

Interessant er også, at selvom jeg ikke selv har børn, formåede bogen stadig at berige mig på flere niveauer. Den er præget af en velreflekteret tone, der giver plads til eftertanke. Ligesom et afsnit af Fries Before Guys, er bogen indsigtsfuld, rørende, velreflekteret og ærlig. Det er et indblik i den indre- og ydre rejse det er at blive mor; en oplevelse, som mange kvinder oplever hver dag. Dermed er bogen ikke kun interessant for mødre og kommende mødre, men for alle, der er interesseret i at blive klogere på, hvordan hele oplevelsen omkring dét at få et barn kan opleves. Min Mave er ikke blot en bog om graviditet, men en rørende fortælling om livet selv – og ikke mindst om at skabe liv.


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget, annonce

bottom of page