top of page
Søg

Kan du ikke lide ost, Lille Mus?Forfatter: Maria Præst

Forlag: Forlaget Rød Panda

Udgivet: 15/12 – 2022

Bedømmelse: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

 

Mus elsker ost. Eller - det tror Lille Mus' venner i hvert fald, og da Lille Mus holder fødselsdagsfest kommer vennerne med ost i lange baner. Men Lille Mus bryder sig ikke specielt meget om ost, men det kan være svært at sige sandheden, når ens venner har været så søde at tænke på én.

Efter at have holdt fødselsdagsfest har Lille Mus svært ved at falde i søvn. Tankerne hvirvler rundt i hovedet på den - for hvad spiser en mus, hvis den ikke spiser ost? Det beslutter den sig for at finde ud af, når den vågner. Næste dag prøver den Lille Kanins mælkebøtteblad, Lille Bævers bark og Lille Pindsvins regnorm - men intet af det smager godt. Efter den lange dag lægger Lille Mus sig under et træ for at tænke - alt imens maven rumler løs. Pludselig ser den op, og et æble falder ned fra træet. Bagefter finder den både chokolade, jordbær og nødder og kerner. Ud fra sine fund laver Lille Mus det lækreste bagværk til sine venner - som fortæller ham, at han selvfølgelig bare skulle have sagt at han ikke brød sig om ost.

Fortællingen er en opfordring til at være ærlig samt nysgerrig på at prøve nyt og ikke give op. Selv når tingene virker allermest umulige, kan der pludselig dukke en løsning op. Bogen afsluttes tilmed med spørgsmålet: ”Måske findes der også noget spændende, som du ikke har prøvet at smage før?” Dermed er bogen altså også oplagt til børn, der er kræsne eller ikke har så meget mod på at smage mad, de ikke kender.

Lille Mus’ nysgerrighed er i dén grad beundringsværdig. Den går på jagt efter en løsning og prøver en masse for at finde frem til noget, den kan lide. Det er sejt.


Lille Mus tager en bid og tygger på barken. Den tygger og rygger og rygger, mens den fortøsger at synke det knastørre bark. - Gulp! Det er lidt … tørt, fremstammer Lille Mus, mens en lille støvsky står ud af dens mund.

Bogen er skrevet i et let og enkelt sprog i børnehøjde. Derudover har den et kreativt layout ved at udvalgte ord er forstørret. Ydermere har bogen rigtig fine, enkle illustrationer – som i øvrigt er en del af et større univers på bogstavzoo.dk. Her kan man finde både plakater og kort med dyrene på - og man kan også finde en opdateret udgave af første bog i serien (Er du rigtig klog, Lille Ugle?).

- Wauw, udbryder Lille kanin. – Men hvorfor har du aldrig sagt, at du i virkeligheden ikke er så vild med ost? - Jeg syntes, det var svært at sige det, når I havde gjort jer umage med at skaffe ost og lave sådan en flot lagkage til mig, siger Lille Mus og smiler skævt. - Altså, Lille Mus. Det er da bedre bare at sige det, som det er, siger Lille Bæver.

Cirka halvvejs i bogen ligger Lille mus sig under et træ: ”Lille Mus kigger op i skyerne og prøver at mærke efter, hvad den kunne have lyst til at spise …” Pludselig får den øje på et æble, som er i færd med at falde ned fra træet. I bunden af bogens side står der i en parentes: ”Løft bogen op over hovedet, inden du bladrer til næste side …” og på næste side ser man æblet fra Lille Mus’ synsvinkel – en meget sjov detalje, som med sikkerhed også vil være skæg for barnet, der læser.

Ligesom med forrige bog i serien, er der to sider med diverse faktabokse. Der er ”Musefakta”, en infoboks med overskriften ”Der er også andre dyr, der ikke spiser det, vi tror” og til sidst er der en lille opgave ”Kan du hjælpe Lille Mus?”, som går ud på at finde tre forskellige slags sommerfugle, der går igen i bogens illustrationer. Super lærerigt og virkelig fint!

Alt i alt er Kan du ikke lide ost, Lille Mus? en god børnebog. Den har et godt budskab, den er velfortalt og så er illustrationerne rigtig flotte og enkle. Bogen er oplagt at købe hjem til diverse børnehaver, børnehaveklasser og SFO’er.


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).

bottom of page