
Forfatter: Sophie Souid (efter Poul Bergs julekalender)
Forlag: Gads Forlag
Udgivet: 20/10 – 2022
Bedømmelse: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
I december 2022 sendte DR julekalenderen Julehjertets Hemmelighed, og par måneder inden julekalenderen rullede over skærmen, udkom bogen af samme navn. Bogen er skrevet af Sophie Souid med udgangspunkt i Poul Bergs manuskript. I december læste jeg både bogen og fulgte med i tv-julekalenderen. Det gjorde jeg ved at læse et kapitel hver morgen inden jeg så dagens afsnit i tv.
Det er en speciel oplevelse at læse noget, som man efterfølgende kan se filmatiseret, men jeg synes det fungerede rigtig fint. Naturligvis er der nogle ting, som er lavet om i omskrivningen fra manuskript til bog, men jeg synes, at de er kommet godt fra det, for jeg hyggede mig med læsningen. En sjov detalje var, at hvert kapitel i bogen begynder med et billede, som også var det, der gemte sig bag dagens låge i u-landskalenderen. Dermed forsvandt overraskelsesmomentet, hvis man åbnede lågen inden man læste dagens kapitel. Efter jeg opdagede dette, åbnede jeg u-landskalenderen inden jeg påbegyndte læsningen, og det fungerede fint. Dog fandt jeg det en smule ærgerligt, at kapitlerne ikke altid begyndte på en helt ny venstre-side i bogen, således, at illustrationen til næste kapitel kunne ses, når man bladrede op for at læse slutningen af det igangværende kapitel.
Ser vi nærmere på selve fortællingen, synes jeg, at Julehjertets Hemmelighed er den bedste julekalender DR har lavet i mange år. Det var et sandt juleeventyr med nisser, magi, venskab og kærlighed. En traditionel og nostalgisk julekalender, som tilmed foregik i slutningen af 1800-tallet. De varme farver og den fantastiske titelmelodi skabte julestemning i mit lille hjem hver morgen – og det samme gjorde bogen.
Historien handler om stuepigen Karen, som er bedstevenner med herregårdens nisse Rumle. De har altid kendt hinanden, og bagning er deres fælles passion. Da Karen fylder 13 år sker der dog det mystiske: hun kan ikke længere se sin nisseven. Det viser sig dog, at de, med hjælp fra et magisk julehjerte og et ritual, kan komme til at se hinanden igen. Men ritualet har en pris – en forbandelse rammer herregården og ulykkerne kommer én efter én. Nu er det Karen og Rumles opgave at redde julen.
Selvom jeg elskede tv-julekalenderen var der også nogle ting, jeg synes fungerede bedre i bogen end i tv-serien – og omvendt. I filmatiseringen oplevede jeg ikke børnenes skuespil som overbevisende, hvorfor jeg ikke kunne mærke venskabet mellem Karen og Rumle. Derudover havde jeg også ambivalent med, at en pige skulle spille en gammel herregårdsnisse. Da jeg læste bogens første kapitel, forestillede jeg mig en mørk rusten stemme, og man må sige, at det var det fuldstændig modsatte jeg fik i filmatiseringen. Jeg havde derimod nemmere ved at tro på venskabet i bogen, hvilket jeg tror også påvirkede min holdning til tv-kalenderen. Omvendt manglede jeg i høj grad miljøbeskrivelser i bogen, hvilket dog blev hjulpet af, at jeg – gennem tv-kalenderen – fik sat billeder på det hele. Dermed oplevede jeg, at de to udgaver supplerede hinanden rigtig godt.
Alt i alt var Julehjertets Hemmelighed en god læseoplevelse og den bidrog i dén grad til julehyggen hjemme hos mig. Grundet de manglende miljøbeskrivelser i bogen kan jeg anbefale at kombinere bogen med tv-udgaven og dermed få en helhedsoplevelse.
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).