top of page
Søg

Jeg er egentlig ikke sådan


Forfatter: Marie Aubert Udgivet: 31/3 2023 Forlag: Lindhardt og Ringhof


 

Jeg er egentlig ikke sådan er en roman skrevet af den norske forfatter Marie Aubert og oversat til dansk af Thomas Korsgaard. Bogen tager læseren med ind i en konfirmations-weekend fyldt med spændinger og udfordringer for de forskellige familiemedlemmer.

Mor har også sendt en besked, hun spørger, hvornår jeg kommer hjem. Jeg svarer ikke. Jeg vil ikke hjem, der var så mærkelig stemning ved bordet, og jeg syntes, faster Hanne stirrede på mig, det lagde jeg mærke til, selvom jeg sad med telefonen under bordet.

Historien centrerer sig omkring fire karakterer: Linnea, Bård, Hanne og Nils. Linnea, som skal konfirmeres, cykler hvileløst og fortvivlet rundt i byen efter at have oplevet en afvisning fra en veninde. Bård, Linneas far, har altid stræbt efter at være den bedste far muligt, men hans amoralske adfærd udfordrer hans planer og efterlader ham fortvivlet. Hanne, Bårds søster, vender tilbage til bygden efter at have tabt sig betydeligt og må nu håndtere sit nye selvbillede. Nils, Bård og Hannes far, ser frem til at fejre sit barnebarns konfirmation, men kæmper med den ensomme følelse af at være bagud i livet.

To dage tilbage, og så er det kortene på bordet. Eller tre.

Bogen formår at skildre konflikter og indbyrdes stridigheder, som kan opstå i mødet mellem familiemedlemmer. Hver karakter bærer på sine egne hemmeligheder og udfordringer, der påvirker deres interaktion med hinanden. Aubert har valgt at placere disse dynamikker i en konfirmation, hvor familiemedlemmerne er 'tvunget' til at mødes, hvilket giver en yderst interessant ramme for fortællingen.

– Hvad ser I, siger jeg. – Squid Game, siger Sivert. – Det ved jeg ikke, hvad er for noget, siger jeg. De svarer ikke. Jeg står lidt endnu, men til sidst giver jeg op, åbner kælderdøren og går ud i haven for at se efter Bård.

En særlig styrke ved romanen er dens kollektivroman-format, der lader læseren opleve begivenhederne fra flere forskellige perspektiver. Dette udvider læserens horisont og giver mulighed for at forstå historien gennem forskellige vinkler. Dog må det nævnes, at handlingen til tider kan virke forudsigelig, især i Bårds fortælling, hvilket var en lille skuffelse. Derudover var der også enkelte (hvad jeg antager var) fejl i oversættelsen, hvilket indimellem forstyrrede læsningen.

Jeg kan ikke blive ved sådan her, stå og have ondt af mig selv, fordi jeg skal ødelægge det, som om det ikke er min skyld.

Ikke desto mindre var Jeg er egentlig ikke sådan en fornøjelig læseoplevelse. Romanen formår at dykke ned i det nære og dyrke hverdagsrealismen. Man behøver ikke en episk livshistorie for at fortælle noget betydningsfuldt, som bogen demonstrerer ved at fokusere på en konfirmations-weekend. På blot tre dage formår fortællingen at afsløre meget om mennesker, relationer og livet generelt. Sproget i bogen er enkelt og dialogpræget, hvilket jeg personligt rigtig godt kan lide. Det tilføjer en simpelhed til fortællingen og gør den lettilgængelig. Jeg er sikker på, at mange læsere vil kunne genkende sig selv eller deres familiemedlemmer i karaktererne og situationerne, der beskrives.

– Kan du ikke smile ordentligt, Linnea, siger mor. – Det gør jeg da også, siger jeg. – Du smiler kun med munden, siger hun. – Og lad være med at lave trutmund, det får dig til at se sur ud.

Alt i alt kan jeg varmt anbefale Jeg er egentlig ikke sådan. Det er en velskrevet historie, der formår at fange læserens interesse. Romanens fokus på hverdagens små øjeblikke og relationer gør den både gribende og genkendelig. Marie Aubert har skabt en læseoplevelse, der efterlader et varigt indtryk.


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).

bottom of page