top of page
Søg

Jeg bliver kun dansk hvis jeg griber ordet


Forfatter: Mohammed Ayoub

Udgivet: 18/11 - 2021

Forlag: Byens Forlag

 

Jeg bliver kun dansk hvis jeg griber ordet er Mohammed Ayoubs debutdigtsamling, som udkom tilbage i november. Digtene er erindringsdigte om et liv som flygtning i Danmark.

Ayoub ser, i kronologisk rækkefølge, tilbage på et liv, som (jeg formoder) minder om hans eget. Især er der fokus på hverdagen i et religiøst hjem med en anden kultur, et andet sprog og andre normer end flertallet i Danmark. Digtene behandler også det lyriske jegs far, eller mangel på samme, eftersom faren ikke bidrog med noget positivt til vedkommendes liv.

PERKERJUL Mama eksperimenterer / et forsøg på jul / brændt and / udkogte kartofler / kedelig salat / ingen sovs / intet juletræ / perifer julemusik fra underetagen / og små pakker til pakkeleg / pakket ind i gavepapir / med juletema / den bedste jul i min barndom / glædelig jul

Det er helt tydeligt, at Ayoub har et vigtigt budskab, men det er ikke et budskab, man ikke har set før. Her tænker jeg især på Yahya Hassans digte, som jeg desværre synes, at disse minder for meget om. Både i temaerne, som sættes i fokus, men også opstillingen af digtene i selve bogen og værkets omslag. På den anden side kan vi dog heller få nok migrantlittetatur for tiden, da dette er et yderst vigtigt emne at sætte til debat. Derfor er det også positivt, at vi har digtere og andre lign. kunstnere og debattører til at italesætte livet som barn og ung i et hjem med en anden kultur og religion end den gængse i Danmark. Dog ville jeg have ønsket, at Ayoub havde gjort det på en måde, der var hans helt egen.

GRÅZONE Jeg råber efter planeter / og græder ud til stjerner / danser dagdrømmerens dans / om natten / begge mine fødder er solidt plantet / gødet med utilstrækkelighed / mellem lys og mørke / vokser ingen / uvelkommen / for integreret til perkerne / for udenlandsk til danskerne

Digtene er velskrevet og interessante, men dog var det desværre kun få digte, som jeg rigtigt kunne mærke og som skabte refleksion hos mig. Eksempelvis blev jeg klogere efter at have læst digtet "SKRID UD". Dette digt, er et af de længere i digtsamlingen, og omhandler den klassiske navneleg fra folkeskolen. Navnelegen foregår i en vikartime, og behandler dét at være indvandrer i Danmark med navnet Mohamed og samtidig ligne en "typisk" dansker med lys hudtone. Digtet gjorde mig opmærksom på, hvordan en leg, som er sjov og ukompliceret for størstedelen af børnene, kan skabe ubehag og frygt hos andre.

Jeg bliver kun dansk hvis jeg griber ordet er dermed en velskrevet digtsamling, som indeholder et vigtigt, men velkendt budskab. Dog ramte den mig desværre ikke ramte mig i den grad, jeg havde håbet.


♥ ♥ ♡ ♡ ♡ ♡

2/6


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).


bottom of page