top of page
Søg

Hjemsted


En kvinde der sidder i en lyseblå kjole med bogen "Hjemsted" i skødet

Forfatter: Anna Elisabeth Jessen

Udgivet: 31/3 - 2023

Forlag: Gyldendal

 

Anna Elisabeth Jessens roman Hjemsted er en dybt fascinerende og gribende fortælling om kærlighed, identitet og skæbner i Sønderjylland, der spænder fra 1930'ernes krigsramte Danmark og helt frem til 2022. Det var min første oplevelse med Jessens forfatterskab, og jeg blev øjeblikkeligt fanget af hendes evne til at skabe en kollektivroman, hvor vi følger flere karakterer gennem årtierne.

Hovedsageligt følger vi skæbnerne af tre centrale karakterer: Peter, Margrethe og Johannes. Peters opvækst præges af en far, der kæmpede på tysk side under Første Verdenskrig, hvilket skaber en vedvarende skuffelse over det tyske nederlag, der følger ham gennem hele livet. Den 9. april 1940 begår han en uigennemtænkt handling, der får fatale konsekvenser for ham i årtier frem.

Margrethe, en lærerinde, indleder et forhold til Johannes, en officer i den danske hær. Deres veje skilles under krigen, hvor Margrethe bliver leder af en af modstandsbevægelsens sabotagegrupper, mens Johannes, skuffet over det danske forsvar den 9. april, melder sig til tysk krigstjeneste. Deres livsvalg trækker spor gennem hele romanen og giver et dybt indblik i de komplekse konsekvenser af de beslutninger, de hver især tager.

Hjemsted er en kollektivroman, der fletter flere skæbner sammen i en splittet grænseregion gennem næsten et århundrede. Det er en medrivende fortælling om, hvordan vores valg og handlinger fortsætter med at påvirke os og dem omkring os i årtier. Forfatterens evne til at væve karakterernes skæbner og livsveje sammen er imponerende detaljeret og kreativt skrevet.

Bogen er også en interessant tidsrejse gennem danmarkshistorien, fra Anden Verdenskrig og videre til 70'ernes kvindebevægelse, EF-valget og helt op til 2020'ernes coronaepidemi. Denne historiske dimension giver læseren en følelse af at være vidne til danmarkshistoriens vigtige begivenheder gennem karakterernes øjne.

Hjemsted er en absolut must-read for elskere af historiske romaner. Jeg var på intet tidspunkt forvirret over kollektivromanens form, da Jessen virkelig formår at holde læseren engageret og inddrager os fuldstændigt i karakterernes udvikling gennem årene. Det er en bog, der vil blive hos dig længe efter, du har vendt den sidste side. Så følg mit råd: Bare læs den!


[ reklame - anmeldereksemplar ]

bottom of page