top of page
Søg

Georg-kompleksetForfatter: Kirsten Hamann

Udgivet: 8/9 - 2022

Forlag: Gyldendal


 

Georg-komplekset centrerer sig omkring Georg, hovedpersonen, hvis tragikomiske jagt på et comeback i forfattermiljøet giver anledning til både grin og en vis grad af forfærdelse. Georg er en utroligt usympatisk og grænsesøgende karakter, hvis midtvejskrise og identitetskrise kommer til udtryk gennem en skrivekrise – en skrivekrise, der forværres af, at hans kone selv begynder at skrive på en roman, som synes at have bestseller-potentiale. Gennem Georgs rejse på at sabotere sin kones roman udforsker bogen de grimme følelser såsom misundelse, jalousi og magtbegær. Følelser, som vi nok alle (i højere eller mindre) kender, da de er en del af det menneskelige væsen. Det interessante ved romanen er, at Georg vælger at lytte til disse følelser og handle på dem.


Der sidder noget i Georgs mundvige, hvad er det? Han gnider på det med håndryggen. Noget grønt. Han må ud og kigge i spejlet, åh nej, det er hans fryd over andres ulykker og fiaskoer. Det siver ud mellem hans læber, ned over hagen, hans grønne misundelse og skadefryd.

Selvom romanen i princippet omhandler noget tragisk og sørgeligt i mennesket, skriver Hamann med en yderst(!) humoristisk tone, der gør det nemt at leve sig ind i historien. Selvom bogen ikke ramte mig følelsesmæssigt på dybere plan, blev jeg draget af dens humor, som må siges at være det bærende element i romanen.


231 likes på en aften og en masse begejstrede kommentarer. Folk synes, hun er så modig og fantastisk, og de glæder sig helt afsindigt til at læse hendes bog. 'Du udlever alt det, som vi andre kun tør drømme om'. Georg liker selvfølgelig. Det er han jo nødt til. Men kun med en tommelfinger, ikke et hjerte og ingen smil.

En af de mest fascinerende aspekter ved Georg-komplekset er den eksperimentelle tilgang til fortælling. Bogen mangler traditionelle kapitler og er mere som en tankestrøm, der driver læseren igennem historien. Fortalt i tredjeperson skabte dette forhold en vis afstand mellem mig som læser og handlingen, hvilket gjorde, at jeg ikke blev fuldstændig grebet følelsesmæssigt. Dog var det stadig en fornøjelse at læse, mere som let underholdning.


Georg skal på Instagram. Det kommer man ikke udenom nu om dage. Hvis han vil gøre sig nogen forhåbning om at få sin bestseller ud i verden, skal han være på Instagram. Køb den! Læs den! Elsk den! Det er Georgs eneste budskab, men man skal være mere subtil. Man skal lade, som om man bare gerne vil bidrage til fællesskabet og vildt gerne vil se, hvad de andre poster.

Georg-komplekset er en samtidig roman, der formår at kombinere elementer af både hverdagsrealisme, true crime og surrealisme på en måde, der fascinerer og fænger mig som læser. Den letlæselige stil og det usædvanlige fortællegreb gjorde, at jeg fløj gennem siderne.


Alt i alt har Georg-komplekset mine varmeste anbefalinger. Hvis du er åben for eksperimenterende litteratur, der kombinerer humor, satire og en unik fortællestil, så er denne bog bestemt noget for dig. Den vil gøre dig både underholdt og skræmt, og efterlade dig med et indtryk af en fantastisk læseoplevelse.
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page