top of page
Søg

Detaljerne


Forfatter: Ia Genberg

Udgivet: 19/1 2023

Forlag: Gads Forlag

 

Detaljerne er en kortroman skrevet af svenske Ia Genberg. I bogen følger man en kvinde, der ligger i sin seng med feber, og pludselig træder en række mennesker fra hendes liv klart frem for hende. Hvert kapitel i bogen handler om hovedpersonens relation til disse mennesker, og vi bevæger os fra Johanna i det første kapitel, til Niki i det andet, Alejandro i det tredje og endelig Birgitte i det fjerde kapitel.


Afvisningen fandtes i vores venskab fra begyndelsen, alt havde været en vandring på den tyndeste is, så jeg var så forberedt, som et menneske kan blive.

Bogens centrale tema er, hvordan vores liv og vores personlighed formes af de mennesker, vi møder på vores vej gennem livet. Detaljerne handler netop om alle de mennesker, der er med til at skabe vores liv, lige fra de flygtige venskabelige relationer til dem, der har skabt os. Jeg vil beskrive Detaljerne som en fuldstændig fantastisk og rørende bog, der går lige i hjertet og formåede at vække en dyb følelsesmæssig resonans hos mig som læser. Bogen fungerer som en hyldest til alle verdens venskaber, både dem vi har nu og dem, vi har haft engang. Den formår at indfange den kompleksitet, der ligger i vores relationer til andre mennesker, og den viser på smukkeste vis, hvor vigtige disse relationer er for vores liv og vores identitet.


Det var sådan, vores forhold sluttede, ved - for mit vedkommende - aldrig at slutte helt.

Ia Genberg har formået at skrive en rørende og tankevækkende fortælling, der gik lige i hjertet på mig. Gennem sin direkte skrivestil og evne til at skabe levende karakterer, formår Genberg at trække os ind i hovedpersonens verden og lade os opleve hendes refleksioner over de mennesker, der har været en del af hendes liv. Detaljerne er en bog, der efterlader et varigt indtryk. Den minder os om vigtigheden af at værdsætte vores relationer og sætte pris på de mennesker, der har betydet noget for os. Bogen vil uden tvivl få alle sine læsere til at tænke over, hvordan vores liv ville have set ud uden de mennesker, der har været med til at forme os.

Alt i alt er Detaljerne en bemærkelsesværdig og rørende læseoplevelse, der vil appellere til enhver, der værdsætter litteratur, der dykker ned i menneskelige relationer og skaber en følelsesmæssig forbindelse til læseren. Jeg kan varmt anbefale bogen, og det er alt andet end overraskende, at den har modtaget anerkendelse som Augustprisen i 2022. Stor anbefaling herfra.Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).

bottom of page