
Forfatter: Lotte Kaa Andersen
Udgivet: 11/5 - 2021
Forlag: Gutkind
Den inderste kerne er en biografisk roman om den danske seismolog, Inge Lehmann (1888-1993). Bogen er baseret på en stor mængde empiri i form af b.la. samtaler, artikler og breve, som forfatteren, Lotte Kaa Andersen, har været så heldig at få stillet til rådighed. Romanen fokuserer på Lehmanns fortælling. Det vil sige, at selvom der optræder virkelige historiske personer og begivenheder i bogen, har forfatteren taget sig nogle kunstneriske friheder for at skabe en god fortælling. Ved bogens afslutning understreger hun det selv ret fint:
"Inge Lehmann-kendere vil genkende hovedtrækkene i hendes liv og virke, men som romanforfatter har jeg tilladt mig at lægge til og trække fra for at kunne fortælle historien (...) Kun Inge Lehmann selv vidste, hvordan det var at være hende".
Men hvem var Inge Lehmann så? Inge Lehmann var (og er) en af vort lands største videnskabskvinder. Hun var matematiker og jordskælvsforsker, og så var hun personen, som opdagede Jordens indre kerne. Med sit arbejde, gjorde Lehmann en stor forskel inden for forståelsen af Jordens opbygning, men opnåede desværre ikke anerkendelse i Danmark før hun nåede op i 70'erne og blev desuden aldrig medlem af Videnskabernes Selskab.
I romanen følger man Lehmann fra hun er barn til hun bliver en ældre kvinde. Lehmanns livshistorie fortælles fra flere forskellige vinkler undervejs som kapitlerne skifter. Udover Inges egen vinkel, stifter læseren eksempelvis bekendtskab med Harriet (Inges søster), Alfred (Inges far), Ida (Inges mor), Hanna Adler (Inge og Harriets lærerinde) og mange flere.
Dette, synes jeg, gør noget helt særligt for fortællingen. Selvom man hovedsageligt følger fortællingen fra Inges perspektiv, er det også interessant for ens forståelse af Inge, at se hende fra andres vinkler. Hvordan fremstod hun overfor andre? Hvilke tanker havde hendes lærerinde om hende? Eller hendes kolleger?
De skiftende perspektiver bidrog altså til en helhedsforståelse af hovedpersonen, men er dog glad for, at bogen begyndte og sluttede med Lehmanns eget perspektiv.
"Hun har blikket stift rettet mod vejen, mens hun hjuler af sted, hun må hjem og afprøve sin idé, der er ikke et sekund at spilde. Den tanke, der er slået ned i hende, åbner op for helt nye muligheder, en helt ny forståelse (...) Den model, hun selv og alle andre har taget for givet, er forkert. Der er en kerne i kernen. Hun er helt sikker."
Efter sin studietid, bliver Lehmann ansat som sekretær hos Geodætisk Institut. Her opnår hun kendskab og øget interesse til det videnskabelige miljø, men får desværre ikke mulighed for (eller lov til) at forske. Derfor benytter hun al sin fritid og ferie på forskningsarbejde, hvilket til sidst giver pote. I 1936 udgiver hun nemlig sin videnskabelige artikel P’ , hvor hun præsenterer sine undersøgelser og argumenterer for, at Jorden har en indre kerne. Artiklen skaber stor debat blandt videnskabsfolk - sørgeligt nok, mest af alt på grund af hendes køn.
"Videnskab er ikke for kvindfolk. De eneste eksperimenter, kvinder bør foretage, er dem, de kan udføre ved et komfur og en bageovn (...) Hendes artikel kommer aldrig til at vække genklang i forskerkredse alene af den grund, at ingen kan tage en kvindes vildfarne teorier alvorligt."
Jeg fandt fortællingen enormt gribende, og havde svært ved at slippe bogen. Kaa Andersen kan noget med ord, og sjældent har jeg læst en roman i sådan et smukt sprog. Kombinationen af realistiske dialoger og velskrevne person- og miljøbeskrivelser bidrog til, at bogen var en fornøjelse at læse. Derudover, er det helt tydeligt, at der er blevet researchet en del til bogen og at forfatterinden har haft alt relevant fakta på plads. At der er blevet taget nogle kunstneriske friheder for at kunne skabe en god fortælling, er jeg kun glad for. Det skabte indlevelse, og jeg nød at få et indblik i den usædvanlige kvinde, Inge Lehmanns, liv.
Tak til Lotte Kaa Andersen for det fine og lærerige indblik i en (for mange) ukendt videnskabskvindes liv og tak til Gutkind for anmeldereksemplaret.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
6/6
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Du kan læse mere om bogen og forfatteren bag på Gutkinds hjemmeside og se bogens trailer her.