top of page
Søg

De forvisteForfatter: Christina Baker Kline

Udgivet: 24/2 - 2022

Forlag: Gads Forlag


 

Da jeg så at Gads Forlag udgav Christina Baker Klines historiske roman De forviste, fik jeg sommerfugle i maven af bare forventning til læseoplevelsen. Klines roman Pigen uden navn er en af mine yndlingsbøger, så jeg havde selvsagt også store forventninger til denne bog.


De forviste tager afsæt i Australien i 1800-tallet, hvor vi følger tre kvinders skæbner. Hovedpersonen er Evangeline, som er guvernante hos en velhavende familie. Evangeline har haft et hemmeligt forhold til familiens søn, som har foræret hende en ring og efterfølgende er bortrejst. Da Evangelines arbejdsgivere finder ringen, tror de dog ikke på, at deres søn har et forhold til husets guvernante. Derfor bliver Evangeline fyret og dømt for tyveri af ringen. Hvad Evangeline dog ikke ved er, at forholdet til sønnen har resulteret i en graviditet. Som følge af sin dom skal Evangeline først opholde dig i Newgate-fængslet i London og herefter sendes hun ud på en rejse via fangeskib til en af de mange straffekolonier i Australien. Undervejs møder hun den unge pige Hazel, som er dømt for at have stjålet en sølvske og senere den aboriginske og forældreløse stammelederdatter Mathinna, som absolut heller ikke har haft det let.


 

De forviste er en historisk roman, der har det hele: varme, kulde, ondskab og kærlighed fortalt gennem et smukt og levende sprog. En stor del af fortællingen foregår på fangeskibet og Kline formår at skabe en god veksling mellem det 'trivielle' liv på skibet og de store, skæbnesvangre begivenheder, som tilværelsen på skibet også byder på. Fortællingen bibeholder dermed spændingsniveauet hele vejen igennem.


Jeg fik ondt i hjertet over nogle af de stakkels skæbner, som vi møder i fortællingen og jeg har så inderligt svært ved at forstå at man har behandlet folk på denne måde i virkeligheden. Uanset hvad fangerne bliver udsat for, formåede Kline at beholde et lille håb hos mig som læser, hvilket gjorde at det ikke bare var trist det hele - det skabte en helstøbt læseoplevelse.

Fangerne og straffekolonierne i Australien er generelt et kapitel fra verdenshistorien, som er vigtig at få fortalt og som jeg tror alt for få kender til - mig selv inklusiv. Jeg oplevede derfor også bogen som informativ og jeg føler mig klogere på den del af historien nu.Kort sagt: Jeg var investeret i fortællingen til det sidste og har haft svært ved at slippe den siden. Den rørte mig dybt og er en af de bedste historiske romaner jeg nogensinde har læst.♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

6 ud af 6* Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).


bottom of page