top of page
Søg

De forsvundne kvinder
Forfatter: Pam Jenoff

Udgivet: 13/10-2022

Forlag: Alpha Forlag

Bedømmelse: ♥ ♥ ♥ ♡ ♡ ♡


 

Bagsidetekst:

New York, 1946: Efter at have mistet sin mand i krigen forsøger Grace Healey at skabe sig en ny tilværelse. En morgen på vej til arbejde går hun igennem Grand Central Terminal og får øje på en efterladt kuffert. For nysgerrig til bare at passere åbner hun den og ser, at den indeholder fotografierne af tolv forskellige kvinder.

Det viser sig, at kufferten har tilhørt en kvinde ved navn Eleanor Trigg. Hun var leder af en gruppe kvindelige hemmelige agenter med base i London, som opererede under krigen. Tolv af disse kvinder blev sendt til forskellige steder i Europa for at hjælpe modstandsbevægelsen, men vendte aldrig hjem igen.

Da Grace sætter sig for at undersøge, hvad der skete, bliver hun hvirvlet ind i de usædvanlige historier om kvindernes farlige missioner. En gribende fortælling om venskab, forræderi og viljen til at overleve i en verden af modgang.


 

De forsvundne kvinder er den tredje Pam Jenoff-bog, som Alpha Forlag har udgivet. Jeg havde set frem til denne læseoplevelse længe og havde også tårnhøje forventninger til den, efter at have læst hendes forrige bøger Hittebarnets historie og Kvinden med den blå stjerne, som var helt fantastiske læseoplevelser. Desværre synes jeg ikke helt, at denne bog levede op til mine forventninger.

Tanken havde slået hende flere uger forinden, da hun så en af pigerne i radiorummet hurtigt og sikkert afkode en besked, som var kommet igennem fra en agent i felten i Frankrig. Hendes evner gik til spilde, havde Eleanor tænkt.

Jenoff er kendt for sine historiske romaner, som tager udgangspunkt i en virkelig historisk begivenhed, som hun krydrer med fiktion, hvilket skaber den gode fortælling - og hun er fantastisk til det. Ofte er historiske romaner opbygget i to spor - fortiden forbindes med nutiden. Denne bog er også tosporet, men handlingen foregår med få års mellemrum: 1944 og 1946. Hvis jeg skal være ærlig (og det skal jeg jo), forstod jeg ikke helt meningen bag sporet med Grace Healey, der foregår i 1946. Handlingssporet interesserede mig ikke så meget, da jeg fandt det en smule urealistisk, at en tilfældig person vil være så opsat på at finde frem til, hvad der skete med en række forsvundne kvinder et par år forinden - under en krig, hvor mange mennesker døde eller forsvandt. Her fandt jeg sporet i 1944 med Eleanor og Marie væsentligt mere interessant, og jeg tror egentlig sagtens, at dette spor kunne bære historien alene.

Grace fik dårlig samvittighed. Han troede, at hun ville holde fri på grund af sin sorg over Tom. Men i virkeligheden ville hun styrte ud af byen for at jagte et mysterium, som ikke vedkom hende, med en mand, som hun aldrig burde se igen.

De forsvundne kvinder en en smuk skæbnefortælling om en række kvinder under 2. verdenskrig, der var agenter for SOE (Special Operations Executive - en britisk enhed, der foretog spionage og sabotage under 2. verdenskrig). Det er en fortælling om at turde satse, kæmpe for frihed, om sorg, kærlighed og venskab. På den måde, har vi at gøre med en klassisk Pam Jenoff bog. Hun har bare talent for at skrive historiske romaner, og helt fantastisk til at skabe gode fortællinger, der rører læseren. Ved bogens afslutning skete der dog et tilfældigt sammentræf mellem to personer, hvilket, jeg antager, var skrevet til at skulle berøre læseren. Det ramte dog desværre ikke mig. Sammentræffet var for urealistisk, og jeg troede ikke på det. Den samme oplevelse havde jeg med en kærlighedsrelation, der opstod undervejs mellem to personer i bogen. Relationen gik fra irritation til forelskelse meget hurtigt, og jeg havde desværre svært ved at tro på forholdet.

"Det er ikke min mening at være uhøflig. Men jeg tænkte på, om De ville have et job." Hun tog imod kortet. Baker Street 64, stod der. Ikke noget navn eller firma. "Spørg efter Eleanor Trigg."

Når jeg ser bort fra, at en række af hændelserne virkede for urealistiske til min smag, har Jenoff alt i alt skrevet en god bog. Fortællingen har det hele: kærlighed, venskab, krig og sorg - og Jenoff er formidabel til at beskrive miljøer og personer, så man kan se det hele for sig. Selvom denne læseoplevelse ikke var min bedste blandt Jenoffs bøger, vil jeg til enhver tid anbefale hendes værker - hun kan sit håndværk.


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).

bottom of page