top of page
Søg

C & C forever: Den mystiske nøgleForfatter: Lotte Kontala

Forlag: Mellemgaard

Udgivet: 21/6 - 2021

 

C & C forever: Den mystiske nøgle er en del af børnebogsserien C & C forever om venindeparret Cecilie og Clara, som sammen oplever en masse. På bagsideteksten står der følgende:


”Cecilie hører en alarm fra et hus og finder ud af, at der har været indbrud hos fru Hoff. Tyvene har slået hende ned. Hun undersøger situationen sammen med veninden Clara og finder ud af, at tyvene leder efter en magisk nøgle, der kan låse alle døre op. Den skulle være i huset, hvor den gamle gråhårede dame bor. De kommer på sporet af, at tyvene nok vil lede i Cecilies hus, fordi der før har boet en gammel dame. De beslutter sig for at finde nøglen før tyvene. Det bringer dem ud på en skattejagt i Cecilies hus, men den bringer dem også videre til morens arbejde på plejehjemmet. En aften er der indbrud i Cecilies hus. Cecilie forsvinder sporløst. Alle er bekymrede, indtil storebror Malte finder ud af, hvor hun er. Der er også noget i husets kælder, pigerne bliver nødt til at undersøge nærmere.”

 

C & C forever: Den mystiske nøgle indeholder, i princippet, en sød fortælling om en gruppe børn, som fanger to tyve. Jeg er generelt fan af den klassiske historie om en gruppe børn, som sammen løser mysterier og kæmper mod ’de onde’ og var derfor nysgerrig på denne historie. Dog blev jeg forvirret, da julemanden, julemandens kone og en nisse pludselig blev involveret i fortællingen. Min oplevelse var ikke, at det hang sammen med resten af historien – der var ikke lagt op til at skulle være en historie med mytiske væsener. Dog tror jeg også, at min oplevelse og forvirring hænger sammen med, at bogen er nummer to i en serie på flere bøger. Der var en del referencer til forrige bog “Den mystiske julebog”, hvor julemanden mfl. havde en stor rolle i fortællingen. Derfor vil jeg absolut ikke anbefale at læse bøgerne uafhængigt af hinanden, hvis man kan undgå det. Min forventning var dog, at bøgerne sagtens kunne læses uafhængigt af hinanden, eftersom jeg kun fik tilsendt toeren af forlaget.

Historien er fortalt gennem et fint sprog og hyggelige dialoger, og jeg er sikker på, at mange tiårige piger, vil kunne identificere sig med hovedpersonen Cecilie. Eksempelvis er Cecilie utilfreds med sit lange krøllede hår, og vil hellere have mørkt hår, som sin veninde Clara. Clara vil derimod hellere have lyst krøllet hår, og den følelse af utilfredshed, kan jeg godt huske fra jeg selv var barn.

Undervejs i bogen blev jeg opmærksom på, at der, desværre, var en stereotyp kønsopfattelse: moren gjorde rent, sørgede for frokost til børnene og talte ofte om at ville rydde op, mens faren arbejdede med biler i garagen. Dette, synes jeg, er ærgerligt og unuanceret. Selvom denne arbejdsfordeling sikkert er til stede i mange hjem, bør litteraturen (og særligt børnelitteraturen) stræbe mod en mere moderne familie- og kønsopfattelse.

”C & C forever: Den mystiske nøgle” er dermed en børnebog, jeg ikke helt ved, hvad jeg synes om. Selve historien fandt jeg, til tider, forvirrende grundet de mytiske væsener, men samtidig tror jeg også, at det havde været en anden oplevelse, hvis jeg havde læst etteren først. Derudover er jeg ærgerlig over de stereotype kønsroller, forældrene har i bogen, som jeg synes er decideret gammeldags.


♥ ♥ ♡ ♡ ♡ ♡

2/6


Bogen er et anmeldereksemplar (reklame).

bottom of page