top of page
Søg

Brænd alle mine breve


Forfatter: Alex Schulman

Udgivet: 28/4 - 2022

Forlag: Lindhardt & Ringhof


 

Brænd alle mine breve er Alex Schulmans tredje autofiktive bog. Med sig selv og sin familie som omdrejningspunkt, dykker Schulman ned i en på samme tid interessant og forfærdelig historie.


Selv har jeg stadig den første Overleverne til gode, men holdt meget af Glem mig ikke og også denne “Brænd alle mine breve”, som udkom den 24. april i år. I denne bog undersøger Schulman sin mormor og morfars dystre fortid. Bogen har tre spor: Schulman som voksen, der, med udgangspunkt i en 80 år gammel dagbog og breve, undersøger sine bedsteforældres fortid, Schulman som barn i 1980’erne og bedsteforældrenes liv tilbage i 1930’erne.


For hvis ikke vreden er min, hvis jeg blot er et værtsdyr for den i en overgangsperiode i slægten, så skal den jo videre på et tidspunkt, til næste generation. Jeg tænker på mine børn. Det må slutte her.

Schulman har indset, at han går rundt med en stor vrede, som går ud over hans hustru og børn. Ved en psykolog kommer Schulman frem til, at vreden kan forbindes med hans slægt, og stammer tilbage fra hans morfar Sven Stolpe. Herfra udvikler bogen sig til en ulykkelig fortælling, som altsammen er dokumenteret i breve og en gammel dagbog. Schulmans mormor, Karin, var nemlig ikke lykkelig i sin relation til Sven, tværtimod. Sven var en dominerende narcissist, som kontrollerede Karin i al hendes gøren og laden. Da Karin møder den hjertevarme forfatter Olof Lagercrantz, bliver fundamentet til et altafgørende trekantsdrama lagt. En ulykkelig kærlighedshistorie om magtmisbrug, jalousi samt både psykisk og fysisk vold.


"Det står altså klart: Jeg kan ikke holde til en skilsmisse. Så går jeg under. Og spørgsmålet er, om du overlever den." "Hvad mener du?" "Jeg vil ikke skåne dig." Han bøjer sig over skrivemaskinen, fører papiret gennem valsen. Kontrollerer, at det sidder lige. "Du vil ikke skåne mig?" "Jeg vil sørge for, at der spredes historier om dig. Dine mænd, den udenomsægteskabelige graviditet, den illegale fosterfordrivelse. Når jeg er færdig, vil du ikke have nogen på din side. På nær måske de liderlige mænd, der altid er på jagt efter villige kvindekroppe."

Bogen er både spændende og på samme måde enormt trist og uhyggelig. Det har taget mig lang tid at komme igennem den, da Sven Stolpes adfærd minder mig utroligt meget om et nært familiemedlem, og gjorde at fortællingen pludselig kom meget tæt på. Der findes flere af den type mænd i verden end man lige regner med, og derfor er denne bog også uhyre vigtig. Schulman er modig når han tør at vende vrangen ud på sig selv og hele sin familie, og selvom jeg indimellem sad og tænkte på om det mon var i orden overfor hans familie, synes jeg det er en vigtig historie at fortælle.


En både ærlig, spændende, tragisk og velskrevet bog. Håber der kommer endnu flere 🙏🏼


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

6 ud af 6

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page