top of page
Søg

Betonhjerter


Bogen "Betonhjerter" ligger på grå fliser

Forfatter: Sara Rahmeh

Udgivet: 12/5 - 2023

Forlag: Alpha Forlag

 

Sara Rahmehs debutroman Betonhjerter, der så dagens lys i maj 2023, er en uforglemmelig rejse ind i hjertet af Blokken, et fiktivt boligområde inspireret af forfatterens barndomshjem. I denne roman, præget af humor og poesi, følger vi Yasmin, en ung beboer på Blokken, som deler det skjulte univers fyldt med menneskeskæbner, poesi og historier, der ellers ofte overses af samfundet.


Jeg ved godt, hvad folk siger om mit hjem. Det burde rives ned og erstattes med ældreboliger og udendørstræningsfaciliteter for nybagte mødre med barnevogne. En starbucks ville også pynte. Og flere farver. Alt andet end grå. De ser parabolantennerne på altanen som satellit-modtagere med direkte kontakt til ISIS. Ja hallo ISIS, det er mig igen. Hvornår vælter vi det danske demokrati? Så kan de lære det, de vantro!

Med Yasmin som vores fortæller, bliver vi introduceret til en broget skare af karakterer - Abdulrahman, der engang hed Rasmus, Namaste Niels, Tania, Malik med de brune øjne, halal-tanterne og måske endda historien om Yasmins egen mama. Rahmeh formår at skildre Blokken som et mikrokosmos af liv og sammenhold, hvilket blev en øjenåbner for mig, der selv er opvokset ret tæt på et boligområde med blokke, kaldet "blokkerne" eller øgenavnet "mini Chicago".


Jeg er enig med Erik Svendsen, der i sin anmeldelse af bogen i Jyllands-Posten, sammenlignede Betonhjerter med Tove Ditlevsens Barndommens Gade. Rahmehs fortælling er på én gang tidløs og moderne, idet den tager os med på en følelsesmæssig rejse, der rører ved sjælen af et – for nogle - ukendt samfund og dets beboere.

Set udefra ville mange nok mene, at Blokken ikke ser ud af særlig meget. Identiske bygninger på rad og række. Det er umuligt at kende forskel på dem. Hver af dem indeholder ti lejligheder. Sammenholdet mellem dem virker truende, altså sammenholdet mellem bygningerne, ikke beboerne. Ja okay, jeg ved, hvad I tænker: at beboerne virker lige så truende som Blokken.

Det var en berigende oplevelse at få et indblik i en verden, jeg ikke tidligere havde kendskab til. Rahmehs evne til at skildre fællesskabet og sammenholdet blandt Blokkens beboere imponerede mig især meget. Yasmins rolle som fortæller, der afslører historierne en efter en, og den måde, vi som læsere kun ved lige så meget som hende, skaber en unik læseoplevelse og perspektiv på fortællingen.


Abdulrahman er ikke muslim nok for nogle af Blokkens beboere, der fejlagtigt tror, at åndelighed hænger sammen med ens etnicitet.

Mens nogle aspekter af handlingen var forudsigelige, her tænker jeg særligt på Maliks skæbne, ændrede det ikke ved den rige oplevelse af at udforske Blokkens historier. Jeg blev grebet af Rahmehs beskrivelser og skildringer, som tillod mig at forstå livet på Blokken indefra. Der skal lyde et tak til Sara Rahmeh for at invitere os ind i Blokken og præsentere os for dens beboere.


Betonhjerter er en hjertevarm og tankevækkende fortælling, der lader os se verden fra en – for nogle – ukendt vinkel. Jeg forlader bogen med en følelse af taknemmelighed for at have fået lov til at møde Blokkens beboere og fællesskab. Jeg vil med glæde komme på besøg igen!Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget (reklame).
bottom of page