top of page
Søg

10 råd til at få læst mere i hverdagen



1. Læs bogen til en film, du synes om Da jeg skulle læse min første bog på engelsk (læser stort set altid bøger på dansk), læste jeg The Lucky One af Nicholas Sparks. Jeg havde set filmen, og fandt det sjovt og anderledes at opleve fortællingen på skrift. Det er naturligvis også oplagt at gøre det omvendt: at læse bogen først og se filmatiseringen efterfølgende. Senest har jeg læst Barndommens Gade af Tove Ditlevsen og set filmen efterfølgende. En rigtig god oplevelse.


2. Læs kortere bøger

Der er ingen der siger, at man skal læse en moppedreng som eksempelvis Lykke-Per på næsten tusind sider. Der findes massevis af kortere bøger og gode novellesamlinger, som man kan læse, hvis en hel roman virker uoverskuelig. Jeg kan her anbefale den korte bog Sommerbogen af Tove Jannson og novellesamlingen Tyverier af Thomas Korsgaard.

3. Drop bogsnobberiet

Du bør altid læse det, som du synes om. Glem alt om, hvad der er finkultur eller opfattes som korrekt at læse. Der er ingen grund til at læse Helle Helle eller Murakami, hvis man inderst inde allerhelst vil læse en romantisk feel-good roman af Sarah Jio eller en god krimi af Camilla Läckberg. Og modsat, hvis man gerne vil læse eksempelvis Murakami, er det selvfølgelig dét man skal gøre.

4. Intet tidspres

Der er ingen, som bestemmer hvor hurtigt eller hvor meget du skal læse. Vi har alle forskellige læsehastigheder, eksempelvis læser jeg selv ret langsomt (synes jeg selv). Derfor bør du heller ikke have for høje forventninger til dig selv. Ønsker du eksempelvis at læse et kapitel om dagen eller om ugen er også helt okay, og undgå (for alt i verden) at sammenligne dig selv med andre. Der findes mange derude, som læser enormt hurtigt og formår at læse mange bøger om måneden, men det er der ingen, som forventer, at du gør. Læsning skal være fordybelse og hygge og ikke stress og jag.


5. Læs sammen

Undersøg om der er nogen i din omgangskreds, som også læser eller ønsker at læse. Sammen kan I nemlig lave en lille bogklub, hvor I læser sammen og taler om læseoplevelsen undervejs og efterfølgende. Alternativt kan du også blive medlem af en virtuel bogklub. Perdonligt har jeg god erfaring med Litfix’ virtuelle bogklub og bogklubben Bøger på recept.

6. Planlæg din læsning Find ud af, hvornår du har tid til at fordybe dig i læsningen og planlæg at læse netop dér. Møder du på arbejde eller studie senere og har formiddagen fri kan du læse tidligere på dagen - og omvendt, hvis du har fri om eftermiddagen/aftenen. Jeg er ikke så god til at læse under tidspres, dvs. hvis jeg sidder i en bus eller har en halv time inden arbejde. Af denne årsag læser jeg oftest om aftenen, og vil anbefale at du også undersøger hvad der fungerer bedst for dig.


7. Lydbøger

Føles det helt umuligt at få læst i hverdagen, kan du også altid forsøge dig med lydbøger. Personligt supplerer jeg min fysiske læsning med lydbøger, og har meget glæde af dette når jeg går tur, kører med bussen, cykler, laver mad eller lignende. Der findes mange gode lydbøger derude og mange forskellige oplæsere. Jeg holder meget af oplæseren Githa Lehrmann, som b.la. har indlæst alle Afdeling Q-bøgerne samt mange af Anna Grues bøger.

8. Hyggelige omgivelser

Skab hygge omkring dig når du skal læse. Det er bare en rarere oplevelse, hvis man ja skabt de rette rammer om oplevelsen. Bryg en god kop te, fyld en skål med din yndlings chokolade (eller anden snack, du holder af) og find et blødt tæppe frem. Er vejret til det, er det også altid hyggeligt at læse på stranden eller ved et friluftsbad - her bør man altid medbringe solbriller og en frisk snack, såsom jordbær eller udskåret vandmelon.


9. Aujourfør din læsning Goodreads er en app (og hjemmeside), som kan hjælpe dig med at skabe et overblik over dine læseoplevelser - både dine tidligere, nuværende og fremtidige. Derinde kan du også anmelde bøgerne og få et endnu større overblik over din læsning. En anden måde at aujouføre din læsning på, er ved at lave en bulletjournal over dine læseoplevelser. Mange tegner bogreoler med bøger, som de løbende nedskriver titler på og efterfølgende farvelægger. Du kan endda lytte til en lydbog imens, det er helt perfekt!


10. Opret en bookstagram konto

Det sidste råd jeg vil komme med, er at oprette en profil på Instagram med fokus på bøger og læseoplevelser. Instagram har et helt fællesskab #bookstagram, hvor folk nørder og deler deres læseoplevelser med hinanden. Instagram er fyldt med dygtige bookstagrammers og bogbloggere, som man kan dele sin interesse med og finde inspiration hos, og det er noget jeg klart vil anbefale at tage del i.


Således 10 råd til hvordan du får læst mere i hverdagen. Håber, at de kan hjælpe, og lægger man inde med flere råd, er man mere end velkommen til at skrive en kommentar.

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page